Råoljepriserna rekylerar upp

Foto: Maersk Oil
Foto: Maersk Oil

Råoljepriserna har rekylerat upp något på onsdagen, efter att ha noterat de lägsta nivåerna sedan början på 2009 under gårdagen. År 2009 präglades av finanskris i världen och i dag har vi ett läge med fortsatta utbudsöverskott, där oljekartellen Opec pumpar långt över efterfrågan samtidigt som de globala lagren är välfyllda. Samtidigt har oron för den globala konjunkturen ökat på senare tiden.

"Råoljepriserna steg för första gången på fyra dagar inför USA:s lager- och produktionsstatistik i dag", kommenterar Norne Securities.

Priserna hämtade sig något från bottennivåerna även under gårdagens sena handel, då marknaden valde att fokusera på de längre utsikterna där amerikanska EIA räknar med att produktionen faller nästa år.

"Det kommer att reducera överutbudet under nästa år, vilket vi tror kommer att utlösa en återhämtning i priserna", skriver Commerzbank i en kommentar.

Under gårdagskvällen meddelade EIA att oljeproduktionen i USA bedöms ha sjunkit med 60.000 fat per dag i november, jämfört med oktober.

USA:s råoljeproduktion förväntas sjunka fram till det tredje kvartalet 2016. Produktionen förväntas komma att hamna på 9,3 miljoner fat per dag i snitt under 2016 för att därefter minska till 8,8 miljoner fat per dag under 2016, vilket innebär upprepningar.

Branschorganisationen API rapporterade att USA:s råoljelager sjönk med 1,9 miljoner fat förra veckan, vilket var lägre än väntat. Bensinlagren steg samtidigt med 2,7 miljoner fat och lagren av destillerad olja ökade med 5,6 miljoner fat.

Inför den officiella statistiken i eftermiddag räknar analytikerna med att råoljelagren ökade med 0,5 miljoner fat, att bensinlagren klättrade med 1,4 miljoner fat och att lagren av destillerad olja adderade 1,3 miljoner fat. Raffinaderierna förväntas ha gått på hela 95,1 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 94,5 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires analytikerenkät.

Nordea uppgav i en konjunkturprognos på onsdagen att oljepriserna är under fortsatt press då tillväxten i oljeproduktionen fortsätter att vara större än en formidabel tillväxt i oljeefterfrågan. Lagren är på rekordhöga nivåer och om Opec fortsätter att hålla sig till sin marknadsandelsstrategi förväntar Nordea inte någon stark uppgång i oljepriserna under prognosperioden som sträcker sig till 2017.

Prisprognosen för Brentoljan avseende helåret 2015 ligger på 54 dollar per fat, på 55 dollar per fat för 2016 och på 65 dollar per fat för 2017.

Under det fjärde kvartalet 2016 bedöms nivån ligga på 59 dollar per fat och under det fjärde kvartalet 2017 förväntas prisnivån ha klättrat till 70 dollar per fat.

Nordea räknar med en brantare nedgång i USA:s oljeproduktion nästa år men effekten kommer att motverkas av större oljeexport från Iran, då sanktionerna mot landet tas bort.

"Oljepriserna måste vara låga under en utdragen tidsperiod för att Opec ska få sin belöning och vinna tillbaka marknadsandelar", skrev Nordeas chefsanalytiker avseende oljemarknaden, Thina Margrethe Saltvedt i konjunkturrapporten.

USA:s officiella lagerstatistik presenteras vid 16.30 i eftermiddag. I morgon kommer oljekartellen Opec med månadsrapport och på fredag presenterar IEA sin månadsrapport.

(SIX News)