Baylan: Inga problem stänga Ringhals

Ibrahim Baylan, energiminister. Foto: Socialdemokraterna
Ibrahim Baylan, energiminister. Foto: Socialdemokraterna

Energiminister Ibrahim Baylan (S) ser inga problem för Sveriges elförsörjning med att Ringhals 1 och 2 stängs omkring 2020.

-Men däremot har vi långsiktigt en olöst fråga, säger han.

-Kärnkraften står i dag för 40-45 procent av vår el och om det blir som ägarna säger kommer den att vara helt avvecklad framåt 2040, fortsätter Baylan.

Han pekar också på att marknadsförutsättningarna tyder på att inga nya kärnkraftverk kommer att byggas.

-Det här är en signal om att det är på riktigt. Nu är det allvar. Det här är en alldeles för viktig fråga för att försöka ta kortsiktiga politiska poäng, säger Baylan.

Regeringen har tillsatt en energikommission med de politiska partierna som till 2017 ska ta fram en plan för ett framtida energisystem för Sverige efter 2025. Baylan hoppas på en bred partipolitisk överenskommelse.

FP: "Olyckligt"

Inte heller Miljöpartiet ser någon risk för elbrist. Partiets energipolitiska talesperson Lise Nordin ser beskedet om Ringhals "som ett steg närmare vårt mål om hundra procent förnybar energi".

Men Folkpartiets ledare Jan Björklund är mycket kritisk:

-Det är olyckligt för Sverige och det är regeringens fel att detta sker. Det är effektskatten som driver fram denna nedläggning, säger han.

TT: Men vi har ju ett elöverskott?

-Det har vi på grund av att vi har de här reaktorerna. Om reaktorer nu stängs ned då kommer vi om ett antal år i stället att ha elbrist, säger Björklund.

"Dags att agera"
Även Moderaterna är kritiskt. Partiets talesperson i energifrågor, Lars Hjälmered, menar att regeringens brist på långsiktig energipolitik leder till att kärnkraftsreaktorer stängs i förtid. Det äventyrar på längre sikt ett tryggt energisystem där el alltid kan levereras till konkurrenskraftiga priser, anser han.

-För att klara det långsiktiga energibehovet och därmed jobben så måste vi dels värna och använda den befintliga kärnkraften, dels värna den viktiga vattenkraften och samtidigt se till att det finns förutsättningar för att investera i ny kraftproduktion, säger Hjälmered.

-Då kan vi liksom inte politiskt straffa ut kärnkraften i förtid.

M vill bland annat sänka skatten på kärnkraft. Hjälmered tycker att det är dags för regeringen att agera och hävdar att det råder stiltje i regeringens energikommission.

(TT)