Oljepriserna rekylerar nedåt

Foto: Paul Lowry
Foto: Paul Lowry

Oljepriserna har rekylerat ned en hel del under tisdagens handel, efter att ha klättrat kraftigt under tre handelsdagar i följd. Oro för Kinas tillväxt med sjunkande globala börser och svagare inköpschefsindex avseende augusti utpekas som bidragande till prisrekylen ned i dag.

"Vi hade inköpschefsindexen från Kina i dag som bara har påmint folk om svagheten i Kina", kommenterade Julian Jessop, råvaruanalyschef på Capital Economics, enligt Dow Jones Newswires.

"Men du måste se den lilla nedgången i dag i kontexten av de mycket större uppgångarna de tre senaste dagarna", fortsatte Jessop.

Under dagarna torsdag-måndag ökade Brentoljepriset med 25 procent samtidigt som WTI-oljepriset steg 27 procent. I båda fallen var det de högsta prisuppgångarna under motsvarande period sedan augusti 1990, då Irak invaderade Kuwait.

Under gårdagen fick priserna stöd av en rapport som visade att USA:s oljeproduktion minskat mer än väntat under det första halvåret 2015. Dessutom signalerade oljekartellen OPEC i en rapport en vilja att diskutera med länder utanför OPEC om åtgärder för att få upp oljepriset.

EIA sänkte sina estimat för USA:s oljeproduktion under årets fem första månader med mellan 40.000 och 130.000 fat per dag avseende varje månad, med anledning av en ny undersökningsmetod. De största revideringarna avsåg Texas och den Mexikanska golfen. Dessutom sade EIA att produktionen i juni föll med 100.000 fat per dag till 9,3 miljoner fat per dag, vilket innebär att USA:s produktion under årets första halvår hamnade på 9,4 miljoner fat per dag i genomsnitt.

 Statistiken bekräftar att USA:s oljeproduktion drabbats av de lägre oljepriserna, då nya investeringar visat sig vara oekonomiska och då en del företag haft problem att klara sig.

Kinas officiella inköpschefsindex för tillverkningssektorn från CFLP sjönk till nivån 49,7 i augusti från 50,0 i juli. Utfallet understeg 50-strecket och indikerar därmed ekonomisk inbromsning. Väntat bland analytiker var 49,8.

Det kinesiska inköpschefsindexet sammanställt av Caixin sjönk till definitiva 47,3 i augusti. Det var en nedgång från 47,8 i juli och det lägsta utfallet på nära fyra år. Det var dock en upprevidering från det preliminära utfallet 47,1 för augusti, vilket hade varit det lägsta utfallet på sex år.

Trots tisdagens tillverkningsstatistik har vissa analytiker pekat på att Kina fortfarande kommer att behöva mängder med olja. Landets import förväntas upprätthålla en snabb tillväxt in i 2016, drivet av stark lageruppbyggnad kommenterade Citi Research.

(SIX News)