Maktkamp bakom ABB:s ordförandebyte

Foto: ABB

ABB fick i våras en ny ordförande, den tidigare finanschefen Peter Voser. Men bakom ordförandebytet utspelades en maktkamp mellan styrelsen och maktbolaget Investor, rapporterar SvD Näringsliv i dag.

Inför bolagets årsstämma meddelades att styrelsen i ABB enhälligt nominerat den schweiziske affärsmannen Peter Voser till ordförandeposten, men enligt källor till SvD hade Wallenbergstyrda Investor hellre sett en svensk hålla ordförandeklubban. Som "plåster på såren" ska Peter Wallenberg ha utsetts till vice ordförande, uppger källan.

Bakgrunden ska vara att Investor är missnöjd med ABB:s utveckling och ville ha större inflytande över bolaget.

"Det bästa innehavet Investor har är Atlas. Man vill göra om en lågpresterare som ABB till ett Atlas Copco. Det innebär att den yviga strukturen måste bort. Det ingår i omvandlingen", säger källan enligt SvD.

Investors kommunikationschef Stefan Stern vill inte kommentera hur diskussionerna i personfrågor går i deras enskilda bolag.

På senare tid har det spekulerats i en kommande maktkamp mellan Investor och Christer Gardells Cevian, som investerat miljarder i bolaget. Men SvD:s uppgiftslämnare menar att de båda giganterna är överens om ABB:s framtida utveckling. Dock ska Cevian motsätta sig den liggande strategin om att slå samman ABB:s affärsområden kraft och automation.

(SIX News)