USA:s råoljeproduktion blomstrar

En konvoj av oljetransporterande tankbilar på väg genom södra Texas. Foto: Texas Oilfield Factoring Company
En konvoj av oljetransporterande tankbilar på väg genom södra Texas. Foto: Texas Oilfield Factoring Company

USA:s produktion av råolja och bensin uppnådde i augusti sin högsta volym på nästan 30 år, skriver den amerikanska energimyndigheten i organisationens senaste analytiska rapport.

Oljeproduktionen steg till över 8,6 miljoner fat per dag. Det är en volym som inte har uppnåtts sedan juli 1986, enligt uppgifter, som bekräftas även av den amerikanska energibyrån EIA.

Mer än hälften av den totala produktionen i USA kommer från oljeföretag i tre olika delstater däribland Texas och New Mexico. Dessa stod för 1,6 miljoner fat per dag, medan en annan utvinningspool, även den i Texas, producerade 1.6 miljoner fat per dag.

Dessutom stod en prospekterare för 1.13 miljoner fat i norra Dakota.

EIA anser att ökningen beror också på utvinning av skiffer och andra oljeformer. Myndigheten tror att dagens siffror kommer att överträffas i slutet av nästa år.

Medaljens baksida
Den aktuella prisbilden må vara en välsignelse för bilister och åkerier, men det finns en annan sida av oljeboomen och dagens låga priser. Norska Statoil har redan nu, bara några månader in på oljeprisfallet, har fått problem med lönsamheten.

Statoil hyr djuphavsriggar/oljeplattformar för sin djuphavsutvinning av olja och gas i Nordsjön av bland annat schweiziska Transocean men har nu valt att ta två av dessa ur drift. Totalt ska Statoil ha hyrt in 19 oljeplattformar varav två sedan tidigare tagits ur drift.

Vad som är anmärkningsvärt med detta är inte bara hur snabbt detta beslut kommit utan även vad det kostar Statoil att hyra dessa djuphavsriggar, även när de inte används. Dygnshyran för dessa oljeriggar ligger på 2,8 miljoner kronor när de är i drift men tas de ur drift ligger dygnshyran fortfarande på 75 % av detta belopp, dvs 2,1 miljoner kronor.

Vad som är slående med Statoils problem med utvinningen i Nordsjön är dock likheterna med problematiken som skifferbolagen i USA så småningom kan komma att ställas inför.

Källa: EIA & Grude OIL