Från och med 2018 kommer Australien att ha kapacitet att årligen exportera drygt 85 miljoner ton LNG.
Det kommer att göra Australien världens största exportör av flytande naturgas. Australien exporterade ifjol 23,3 miljoner ton flytande naturgas från tre befintliga anläggningar till ett sammanlagt värde av drygt 75 miljarder kronor.
Naturgas är gasformigt, men när den kyls ned till minus 162 grader Celsius omvandlas den till vätska. Genom förfarandet krymper gasens volym 600 gånger. Det medger att stora mängder naturgas kan förflyttas över långa avstånd.
Världens största fartyg och världens första flytande anläggning för produktion av naturgas och flytande naturgas är 488 meter lång och 74 meter bred. Anläggningen väger 600 000 ton med fyllda ballasttankar.
Australien satsar sedan ett par år på att använda dessa fartyg och transportanläggningar i ökad omfattning och bygga produktionsanläggningar i megaklassen för LNG. Hela sju sådana anläggningar avsedda för export av flytande naturgas håller på att byggas.
Anläggningarna, som tas i drift under perioden fram till 2018 kommer att göra Australien till världens största exportör av flytande naturgas. Enligt experterna kommer det att ha enorm inverkan bland annat på oljepriset.
Naturgas är ett fossilt bränsle, men det släpper bara hälften så mycket växthusgaser som kol och därför blir det inga påtagliga extra fördelar för luftkvaliteten i de delar av Kina, där naturgas kommer till användning.
Data från US Environmental Protection Agency, US Environmental Protection Agency, visar att utsläppen av växthusgaser i USA, världens största ekonomi, är nu nere på samma nivå som i början av 1990-talet.
Förklaringen är skiffergas som har gjort det mer attraktivt för industrier att bränna naturgas i stället för kol eftersom naturgaspriserna har sedan 2009 varit lägre än priset på kol.
Just nu satsas 1 350 miljarder dollar på att utveckla Australiens förmåga att exportera naturgas. Allt är dock inte guld som glänser.
- Investeringarna i LNG-projekt motsvarar hälften av den ekonomiska tillväxten i Australien. Effekten börjar ebba ut under de kommande åren och även om exportinkomster från naturgas kommer att vara betydande kommer de troligen inte har samma ekonomiska effekt som investeringarna, säger Nyrie Palmer, politisk direktör i delstaten New South Wales vid Institutionen för energi och resurser.
Exportinkomsterna från LNG beräknas snart utgöra närmare 10 procent. Av Australiens bruttonationalprodukt (BNP), vilket indikerar omfattningen av de pågående investeringarna.
- Om USA och Kanada börjar exportera LNG i större omfattning till världsmarknaden, kan detta bidra till att förändra det australiensiska projektets prisbild. Framför allt kommer vi att uppleva en situation med större utbud än efterfrågan.
Eftersom naturgasen fram till idag kostade i USA 4,19 dollar per miljon BTU (mbtu) och priserna i stora asiatiska länder som Indien, Sydkorea, Kina och Japan låg mellan 14,40 och 14,80 dollar per Mbtu gjorde prisskillnaden det australiensiska LNG-projektet ganska lukrativt, men senaste APEC-mötet i Peking har därmed förändrat vissa grundläggande förutsättningar.
På senaste APEC-mötet i Peking genomförde Rysslands president Vladimir Putin och hans kinesiska värdar deras andra stora naturgasaffär inom ett. Det första avtalet på 38 miljarder kubikmeter, som undertecknades i maj, sträcker sig över 30 år. Det senaste avtalet omfattar ytterligare 30 miljarder kubikmeter per år.
Rysslands strategiska behov på våren var väl känd i Kina som utnyttjade ryssarnas pressade situation för att pressa priset så lågt som $ 10 per Mbtu, vilket är avsevärt lägre än priset för LNG från Australien.
Om några år Australien kommer att bli världens största exportör av flytande naturgas. Detta är en satsning som saknar motstycke, men det är också ett ekonomiskt engagemang med betydande risker.
Källa: APEC & Jyllandsposten