Lundin Petroleums exponering mot det geopolitiskt oroliga Ryssland har minskat det senaste kvartalet. Bolaget har dock inga planer på att lämna det projekt i Kaspiska havet man delar med Rosneft och Gunvor.
Lundin Petroleum gör en vinst på 52,4 miljoner dollar, motsvarande cirka 390 miljoner kronor, för det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med vinsten på 97,5 miljoner dollar motsvarande period 2013. Men resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 43,5 miljoner dollar, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.
Omsättningen uppgick till 189,2 miljoner dollar, jämfört med 263,8 miljoner dollar ett år tidigare.
Såväl vinstfallet som produktionsminskningen i tredje kvartalet ligger i linje med vad Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall sett framför sig. Nedgången hänger bland annat samman med underhållsprogram under sommarmånaderna.
Heppenstall fokuserar hellre på de nya projekt som inom loppet av drygt ett år, enligt bolagets mål, ska trefaldiga produktionsvolymen.
- Vi har fyra nya projekt som kommer att börja pumpa upp olja på ett år, tre i Norge och ett i Malaysia. De kommer få en betydande påverkan på vår produktion, säger han.
När det gäller oljepriset, som rasat med nästan 30 procent sedan årshögsta i juni, ser Ashley Heppenstall ingen risk för de nya projekten.
- Våra projekt är till betydande delar redan byggda, så oljepriset kommer inte påverka vår plan att öka vår produktion till 75 000 fat olja per dag.
Han tillägger att det gigantiska Johan Sverdup-fältet i norska Nordsjön, där Lundin Petroleum har andelar, rankas som en av världens allra mest lönsamma tillgångar av investmentbanken Goldman Sachs.
Lundin Petroleums exponering mot det geopolitiskt oroliga Ryssland minskade i kvartalet, med försäljningen av bolagets andelar i två oljefält i den ryska Komi-regionen till delägaren Arawak.
Kvarstår gör dock Lundin Petroleums 34-procentiga andel i det så kallade Lagansky-blocket i den ryska delen av Kaspiska havet, en tillgång man delar med ryska Rosneft och den svenska oljemagnaten Torbjörn Törnqvists Gunvor.
- Det har inte varit någon aktivitet där på 3-4 år, sedan de ryska lagarna för utländska investeringar ändrades. Vi försöker givetvis få ut så mycket värden vi kan ur detta, men det finns inga stora planer på att lämna projektet, säger Ashley Heppenstall.
- Men det finns verkligen heller inga planer på att investera mer där, tillägger han.
Även börsen tolkar rapporten positivt, med ett kurslyft på nästan 5 procent för Lundin Petroleum-aktien i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.
Inför delårsrapporten har aktien, hittills i år, fallit med 18 procent.
(TT)