”One Tonne Life” fick medial och publik uppmärksamhet under 2010 och 2011. I projektet skapade A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar tillsammans med sina partners ICA och Siemens ett klimatsmart hushåll för testfamiljen Lindell. Under testperioden sänkte Lindells sina utsläpp från normala 7,3 ton koldioxid per år och person till 1,5 ton.
Tre år efter att pilotprojektet ”One Tonne Life” avslutades så har projektet, som initierades av A-hus, Vattenfall och Volvo Cars, inspirerat till att välja produkter som möjliggör en klimatsmart livsstil.
En familj som gjort ett aktivt val är familjen Jogensjö, pappa Jon, mamma Tina och sonen Nils, som nu njuter av ett komfortabelt och koldioxidsnålt familjeliv i det hus som var centrum för projektet ”One Tonne Life”.
– Att ta hänsyn till miljön i vardagen har alltid varit en självklarhet för oss. Men vi har ändå blivit positivt överraskade över hur enkelt och bekvämt ett klimatsmart liv är om man kombinerar sitt eget engagemang med den senaste tekniken, säger Tina Jogensjö, till vardags kreativ producent på Unicef.
– Vi följde nyfiket ”One Tonne Life” i media. Lindells 80-procentiga sänkning visade att man kan komma väldigt långt med rätt motivation, kunskap och teknik. Vi uppskattar att våra koldioxidutsläpp i dag är ungefär hälften av en svensk genomsnittsfamiljs utsläpp, men utan att pruta på livskvaliteten, säger Tina Jogensjö.
Familjen Jogensjö föll genast för arkitekturen, rymden och den ljusa interiören i huset. Den energismarta livsstilen har varit i fokus sedan flyttlasset gick från lägenheten i Stockholms innerstad till den 155 kvadratmeter stora ”One Tonne Life” villan, som tagits fram av A-hus och ritats av Gert Wingårdh.
– Vi kan leva ett helt vanligt förortsliv i villa, med bonusen att det är Sveriges mest klimatsmarta hus, säger Tina.
Vattenfalls webbaserade elmätare ”EnergyWatch” och företagets smarta eluttag, ”Smart Plugs” ger familjen kontroll över sin elförbrukning. Överskottet från husets 95 kvadratmeter stora solcellspaneler på fasad och tak säljs till familjens elleverantör.
Familjen har fått prova en Volvo V60 Plug-in Hybrid, som laddas hemma på garageuppfarten med Vattenfalls laddcentral.
– Med en räckvidd på upp till femtio kilometer tar jag mig lätt de fyra milen fram och tillbaka till city utan att dieselmotorn går igång. Att koppla in kabeln i laddboxen hemma är dessutom enklare än att åka in på macken, säger Tina.
För initiativtagarna A-hus, Vattenfall och Volvo Cars har erfarenheterna från ”One Tonne Life” bidragit med ny inspiration och motivation i utvecklingen av nya produkter. A-hus arbetar med utveckling av klimatsmart boende med fokus på design och komfort.
Baserat bland annat på erfarenheterna från One Tonne Life projektet har Vattenfall utvecklat en rad nya produkter och lösningar för ett energismart liv och hållbar livsstil.
– Många hushåll kan idag enkelt minska sina energikostnader och miljöpåverkan avsevärt genom att aktivt övervaka sin elförbrukning, använda mer energieffektiva apparater och ändra vanor och beteenden. När det gäller eldrivna transporter bidrar vi till utvecklingen med enkla laddlösningar både hemma och i den publika infrastrukturen, säger Lars Ejeklint, Energiexpert vid Vattenfall.