Med bensin i tanken minskar ozonhalterna

Foto: Paula Hirama
Foto: Paula Hirama

En färsk studie pekar på att ozonhalten i luften minskar när bilförare går över från etanol till bensin. I den brasilianska megastaden São Paulo - som har världens största fordonsflotta med flexifuel-bilar som kan drivas med antingen etanol eller bensin – minskade ozonhalten lokalt med hela 20 procent när etanolpriserna gick upp och bilförarna började fylla tanken med bensin. Studien visade samtidigt att kväveoxid- och kolmonoxidhalterna då också ökade. 

Den fyraåriga studien är det hittills mest omfattande empiriska försöket att ta reda på vilka effekterna av mänskligt beteende är när det gäller val av fordonsbränsle för luftföroreningar i städer. Tidigare studier har huvudsakligen baserats på datorsimuleringar.

– Enskilda individer inser det ofta inte, men de kan på det stora hela verkligen påverka miljön. I São Paulo bytte mer än en miljon bilar bränsle från etanol till bensin under samma säsong och där fann vi att ozonnivåerna gick ner. Vi förväntade oss inte detta, men det är ett exakt resultat, säger Alberto Salvo, professor vid National University of Singapore i ett pressmeddelande.

Salvo har tillsammans med kemisten Franz M. Geiger tagit fram studien som publicerats i tidskriften Nature Geoscience.

Som tidigare São Paulo-bo insåg Salvo att staden utgör bästa tänkbara ”naturliga laboratorium” för att studera konsumentbeteenden och deras påverkan på luftkvaliteten. Där finns ett väl fungerande nätverk för luftkontrollmätningar, temperaturvariationerna över året är små och till det kommer den stora flottan av etanolbilar.

Resultaten av forskningen var som sagt överraskande.

– Ozon och kväveoxid bidrar båda till urban smog, så beroende på hur väl en stad kan minska luftföroreningarna så kanske etanol inte är ”det gröna bränsle” det ofta kallas, summerar Geiger studien i ett pressmeddelande. 

Forskarna kommer nu att titta på hur halterna av andra föroreningar, särskilt fina partiklar, varierar med olika fordonsbränslen.