Nytt förfaringssätt för nivåmätning vid oljeraffineringsprocess

Alkyleringstankar i ett raffinaderi. Foto: Magnetrol

Alkyleringsenheter utgör en viktig beståndsdel i många raffinaderier när det gäller att höja anläggningens produktionskapacitet. Under alkyleringsprocessen omvandlas lågmolekylära alkener, såsom propan och butan, till alkylat, som är en högoktanisk komponent av bensin.

Företaget Magnetrol® har tagit fram en applikationsbroschyr för oljeraffinaderiindustrin som beskriver utmaningar och lösningar vid nivåmätningar steg för steg under en raffineringsprocess. Broschyren beskriver varje applikation i detalj.

Alkyleringsprocess

Efter avskiljandet av reaktorutflödet i syror och kolväten i syretankningstanken består nästa steg av alkylering, lagring och rengöring.

Kaustiska rengöringen neutraliserar fri syra som överförs från reaktionszonen och sedan neutraliserar alkylsulfater i nätutloppet. Vattentvätt sönderdelar resterande estrar och tar bort frätande ämnen och salt som kan ha överförts från kaustisk tvätt.

Nivåmätningsutmaningar och överväganden

Gränssnittsstyrning i kaustisk- och vattentvätt förhindrar korrosion och nedsmutsning av deisobutanisatorn och andra nedströmsenheter.

Nivåer som stiger över höga uppsättningspunkter kan orsaka överföring av kaustik eller vatten, medan alltför låga nivåer kan generera kolväte. Instrumentation vald för att mäta alkyleringstankar måste kunna på ett korrekt och tillförlitligt sätt spåra gränssnittsnivåer.

Företaget MAGNETROL har producerat nivåmätningslösningar för alkyleringstankar:

För punktnivå:

Echotel® Modeller 910, 961 eller 962 ultraljudsnivåbrytare; eller modell A15 förskjutningsaktiverad strömbrytare

För kontinuerlig nivå:

E3 Modulevel® förskjutningsaktiverad sändare; Eclipse® Model 706 styrd våg-radarsändare; eller Pulsar® Model R86-kontaktradarsändare

För visuell indikation:

Atlas eller Aurora® magnetiska nivåindikatorer som kan levereras med strömbrytare eller sändare.

Källa: Magnetrol