Måttliga ökningar av elpriser

Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall

I nuläget styrs priserna på den nordiska elmarknaden till stor del av nederbördsprognoserna. I början av den gångna veckan så sjönk spotpriserna på prognoser om ökad nederbörd för att senare under veckan stiga igen på prognoser om torrare väderlek. Det visar den gemensamma veckorapporten från Ei och Energimyndigheten.

Systempriset steg måttligt medan de svenska elområdespriserna steg 6-7 procent. Det förekom inga prisskillnader i Sverige under veckan. Trenden var densamma på den finansiella marknaden. Både kommande kvartals- och årskontrakt för 2015 steg. Den största ökningen hade kvartalskontraktet, både i absoluta och relativa termer. EPAD-kontrakten för svenska prisområden steg svagt. Elcertifikatpriserna rörde sig obetydligt.

Under veckan så gick Forsmark 1 i revision. Det innebär att det nu totalt är fyra reaktorer ur drift och den totala kapaciteten för svensk kärnkraft är för närvarande strax under 70 procent. Vattenmagasinen sjönk under veckan. Hela Sverige förutom för några mindre områden i Lapplandsfjällen har nu vårtemperaturer eller högre.

Elproduktionen var 3,0 terawattimmar el totalt i Sverige och användningen är fortsatt låg vilket resulterade i en nettoexport på 557 gigawattimmar under veckan. Ackumulerad produktion under 2014 (till och med vecka 16) är i nivå med 2013.

Vindkraftsproduktionen passerade under veckan 4 terawattimmar i ackumulerat värde för året, vilket passerades vecka 24 föregående år. Total användning under året är 8 procent lägre än under motsvarande period 2013, som var ett år med låg användning. Nettoexporten från Sverige är 8,0 terawattimmar hittills i år vilket är 100 procent högre än under motsvarande period 2013.