Nu invigs Örtofta

Landshövding Margareta Pålsson inviger Örtoftaverket. Foto: Josefin Hofvander / Kraftringen
Landshövding Margareta Pålsson inviger Örtoftaverket. Foto: Josefin Hofvander / Kraftringen

Efter två års byggarbete så står nu Kraftringens biokraftvärmeverk i Örtofta färdigt. Investeringen, som är den största någonsin i koncernens historia, kommer att ha betydelse för hela regionen.

– Det känns helt fantastiskt att vi är i mål. Örtoftaverket är en viktig del i hur vi, som kommunägt energibolag, bygger för framtida generationer och ett konkret bevis på vårt arbete med att skapa ett hållbart samhälle. Med Örtoftaverket i drift tillför vi hållbar energiproduktion som kommer till nytta både nu och i framtiden. För regionen innebär det bland annat att fjärrvärmens effektivitet i Lund, Eslöv och Lomma förbättras, säger Sylvia Michel, koncernchef för Kraftringen.

Mängden förnybar elproduktion i södra Sverige ökar och biokraftvärmeverket kommer också, genom användningen av lokala och regionala biobränslen, att bidra till att klimatmålen nås.

– Kraftringens satsning i form av Örtoftaverket är ett bra exempel på hur kommunägda företag kan bidra till att driva på omställningen. Länsstyrelsen har beslutat om mål för ökad förnybar elproduktion i Skåne, och Örtoftaverkets elleveranser är ett viktigt bidrag, säger landshövding Margareta Pålsson, som medverkade vid invigningen.

Örtoftaverket är ett biokraftvärmeverk beläget på slätten utanför Eslöv. Anläggningen drivs med biobränsle, det vill säga skogsbränsle, returträ och torv. Det innebär att man kan producera hållbar energi genom att ta tillvara sådant som annars skulle gått till spillo. Biokraftvärmeverket är ett av södra Sveriges största med en kapacitet att förse halva Lund, Eslöv och Lomma med fjärrvärme. Elproduktionen är lika stor som årsbehovet i Eslöv.

Redan i början av 2000-talet började visionen om ett nytt biokraftvärmeverk ta form inom Kraftringen. I mars 2012, efter en sex år lång tillståndsprocess, kunde spaden äntligen sättas i marken. Den 12 december 2013 levererades den första fjärrvärmen och den 9 januari levererades för första gången el till nätet. Anläggningen har varit i full drift sedan mars 2014. Sedan årsskiftet har Örtoftaverket försett Kraftringens kunder med 216 356 megawattimmar värme, och 37 404 megawattimmar el producerats till det nordiska elnätet.