Det amerikansk-japanska teknikföretaget Westinghouse har ingått ett avtal med Ukraina om att börja leverera bränsle till landets reaktorer, ett avtal som sträcker sig fram till och med 2020. Det uppger nyhetsbyrån AP.
Avtalet kan ses som ett led i att bryta Ukrainas beroende av Ryssland för sin energiförsörjning, särskilt angeläget idag när ett fullskaligt krig kanske står för dörren och Ukrainas segdragna konflikt med Ryssland över obetalda gasräkningar verkar allt mer svårlöslig.
Kärnbränsleavtalet med Westinghouse är en förlängning av ett tidigare avtal som ingicks 2008 och enligt Westinghouse handlar det om att Ukraina vill ”diversifiera sin [energi-]försörjning”.
Ukrainas kärnkraftsberoende är stort. Med 15 reaktorer i drift står kärnkraften för 50 procent av landets elproduktion. Motsvarande andel för Sverige är 40 procent enligt IAEA.
Ukraina får alltjämt det mesta av sitt kärnbränsle från Ryssland, men i och med avtalet skulle Westinghouse kunna täcka upp till 25 procent av behovet och ”det finns möjligheter att ytterligare öka leveranserna om det skulle behövas” enligt Westinghouse.