”Skrota utsläppsrätter, EU”

Foto: Freefoto.com
Foto: Freefoto.com

EU-kommissionens förslag för att reformera den europeiska utsläppshandeln måste kompletteras med att utsläppsrätter skrotas. Om detta inte sker så riskerar systemet och den gemensamma europeiska klimatpolitiken falla ihop. Det menar Daniel Engström Stenson på tankesmedjan Fores.

EU:s system för handel med utsläppsrätter, EU ETS, ska vara grundstenen i Europas klimatpolitik. Men systemet är ifrågasatt, bland annat eftersom det finns betydligt fler utsläppsrätter än vad som används, vilket innebär att priset på utsläppsrätter är lågt, runt fyrtio kronor per ton koldioxid.

Nya siffror från EU-kommissionen visar att utsläppen från företag inom handelssystemet minskar snabbare än utsläppstaket, därför ökar överskottet ytterligare. Det är positivt att utsläppen minskar, men visar också att antalet utsläppsrätter behöver minskas om det fortsatt ska ha en utsläppsminskande effekt.

– Det är viktigt att utsläppshandelssystemet överlever, eftersom det garanterar att utsläppsmålen nås till låg kostnad. Att ha stora överskott i systemet i åtminstone tio år till, vilket kommissionens förslag innebär, urholkar förtroendet till den grad att flera länder satsar på nationella åtgärder, med högre kostnader, sämre överblickbarhet och försämrad konkurrenskraft för Europas industri. Det gynnar inte någon, säger Daniel Engström Stenson, programchef för tankesmedjan Fores miljö- och klimat.

För närvarande pågår diskussioner om det förslag som EU-kommissionen lämnade i januari, Enligt förslaget ska utsläppen i handelssystemet minska med 43 procent till 2030 jämfört med 2005. Det innebär en årlig minskning av mängden utsläppsrätter på 2,2 procent mot dagens 1,74 procent. Dessutom föreslås en marknadsreserv, en slags centralbank för utsläppsrätter dit 12 procent av överskottet årligen flyttas för att åter göras tillgängliga när överskottet sjunkit.

– Enligt våra beräkningar skulle det ändå dröja minst tio år innan överskottet når rimliga nivåer. Istället för att flytta runt utsläppsrätter över tiden bör en stor del av överskottet skrotas, säger Daniel Engström Stenson, som uppmuntrar den svenska regeringen att prioritera frågan om annullerade utsläppsrätter i EU-förhandlingarna om den framtida klimatpolitiken.