Den biomassa som produceras i sågverk, till exempel sågspån, bark och flis, har blivit en viktig resurs vid övergången till förnybar energi. I en ny avhandling vid Luleå tekniska universitet presenteras tekniker för att minska användningen av biomassa inom processindustrin.
– Om ett sågverk ska finnas på marknaden om tio år måste de anpassa sig till rådande marknadsförhållanden i enlighet med de råd som ges i rapporten. Det är till stor del tillämpad forskning som är skriven så att sågverksindustrin ska ha nytta av den, säger Jan-Olof Andersson, nybliven doktor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Svenska sågverk kan spara mycket energi (4,9 terrawattimmar/år) genom att återanvända värme i virkestorkar. Den teknik Jan-Olof Andersson rekommenderar är ett öppet absorptionssystem. Det är också fördelaktigt att förskjuta torkarnas starttider så att värme från en tork kan återanvändas till en annan.
Avhandlingen stannar inte vid sågverk, utan Jan-Olof har även undersökt möjliga energivinster genom att integrera processer för närliggande industrier till sågverk, som pappersmassabruk, pelletsfabriker och kraftvärmeverk.
– Totalt skulle 7,1 terrawattimmar sparas med hjälp av en processintegration, tack vare högre resursverkningsgrad och totalverkningsgrad, säger Jan-Olof Andersson.
Forskningen har finansierats av energimyndigheten. SCA och Martinsson har ställt upp med
styrgrupper. Framtida forskning kommer att undersöka möjligheten för sågverk att producera biodrivmedel.