Ryssland stänger kärnreaktorn i Sosnovyj Bor vid Finska viken

Kärnkraftverket Sosnovyj Bor består av fyra reaktorer av typen RBMK-1000. De kan producera 925 MWe var. De två äldsta reaktorerna byggdes 1974 och 1976, de två nyare 1980 och 1981. Foto: Kärnkraftverket i Sosnovyj Bor

Sent på kvällen den 22 december släcker personalen vid kärnkraftverket i Sosnovyj Bor för sista gången ned kraftverkets reaktor nummer ett. Den är den äldsta av sitt slag i hela Ryssland och har fungerat i 45 år.

Totalt kommer tre gamla reaktorer att stängas och rivas. Arbetet beräknas dock vara klart först om cirka fyrtio år. Det tar lång tid att montera ned ett kärnkraftverk.

Det tar fem år innan kärnbränslet har kallnat tillräckligt för att det ska kunna avlägsnas ur reaktorn.

Efter det räknar de ryska myndigheterna med att nedmonteringen ska ta omkring fyrtio år.

Finska myndigheten följer läget och landets Strålsäkerhetscentral har ännu inte sett några detaljplaner för hur nedmonteringen av kraftverksbyggnaderna ska ske, men det arbetet kan heller inte påbörjas på länge än. I Ryssland förväntas  staten betala stängningen.

Då ett liknande kärnkraftverk stängdes i Ignalina i Litauen för tretton år sedan såldes en del metallkonstruktioner som skrot. Det var sådant material som inte hade utsatts för strålning.

Inom några år stängs ytterligare två reaktorer av den gamla typen RBMK i Sosnovyj Bor: den följande körs ned 2021 och den sista 2025.

Då kraftverksbyggnaderna är nedmonterade och de radioaktiva delarna har förts i säkert förvar är det meningen att platsen där de gamla reaktorerna fanns ska bli industritomter.

Elproduktionen fortsätter i Sosnovyj Bor där man har byggt nya reaktorer av typen VVER-1200. Det är samma typ som planeras för kärnkraftverket som Fennovoima vill bygga i Hanhikivi i Finland.