Oljeexpert: - Yttre katalysatorer som oljeprishöjare

Enligt EIA:s Energy Outlook angående oljeproduktion på kort sikt, förväntas förhållandet utbud och efterfrån att befinna sig i jämvikt först under andra halvan av 2019. Grafik: EIA. publicerad i början av november 2018
Oljeprisutvecklingen under senare år plus en prognos för 2019. Tabell: EIA

Amerikanske energianalytikern och chefredaktören för tidskriften Energy and Capital, Keith Kohl, anser att allt tyder på att råoljepriserna kommer att öka i framtiden.

- Den största katalysatorn för betydligt högre oljepriser borde ha varit den tidsfrist som Trump ställde för Iran för ett tag sedan, skriver Kohl i sin krönika.

Trumps sanktioner mot Irans oljeindustri skulle enligt Kohl, bli en ”spik i landets kista”, som skulle tvinga Irans högsta ledare på knä.

- Knockouten som vi väntade på blev bara en dämpad jabb, eftersom Trump offererade undantag till åtta länder: Sydkorea, Taiwan, Turkiet, Grekland, Japan, Kina, Indien och Italien, påpekar Keith Kohl.

Undantagen, som förkunnades strax före valen till USA:s Senat och representanthuset hjälpte, enligt Kohl, till att hålla ett lock på oljepriset, vilket redan i början av oktober hade stigit till över 75 dollar per fat.

- Efter att sanktionerna startade har Irans oljeexport fallit under 2 miljoner fat per dag. Det är mer än en halv miljon fat mindre än deras toppresultat hittills under 2018, som låg på cirka 2,7 miljoner fat per dag, skriver Kohl.

Han tror att Trump kommer att hitta på något nytt om Venezuelas oljebransch havererar fullständigt och framför allt om två av världens största producenter - Ryssland och Saudiarabien börjar prata om att minska produktionen igen för i syfte att höja priserna.

- Ur produktionssynpunkt kommer framtiden att bli intressant. Den massiva tillväxten av USA:s oljeproduktion, som har pågått sedan 2008, kommer att vara över om några år, anser Keith Kohl.

Enligt honom ”klättrade den amerikanska oljeproduktionen till drygt 11 miljoner fat per dag och förväntas stabilisera sig på 12,1 miljoner fat per dag under 2019.”

Keith Kohl betonar samtidigt att ”det finns massor av olja, men världen kommer att behöva varje droppe av denna vara.”

Den amerikanska oljeproduktionen fortsätter, enlig Keith Kohl, på högvarv. Och det finns nya fyndigheter. Han är dock inte säker på att prestandan fortsätter med samma volymer under 2019.

Just nu utvinns det drygt 3,5 miljoner fat per dag från Permian Basin, som är en del av den västra delen av USA:s Mid-Continent Oil Field. Denna sedimentära bassäng ligger i västra Texas och sydöstra New Mexico.

- Vi har inte sett denna typ av tillväxt någon annanstans i världen. Mängden av råolja som strömmar ut ur Permian Basin skulle kunna göra fyndigheten till OPECs tredje största producent, skriver Keith Kohl.

- Tyvärr kan den enorma tillväxtspurten som vi har sett under det senaste decenniet också betyda att rörledningar på plats helt enkelt inte kan hålla takten. En pipe-line utbyggnad är planerad till 2020.

​​​​​​​- Trots detta förväntas, till exempel, oljeföretaget All Americans resultat växa med 41 procent år 2019. Och företaget erbjuder till och med en högre årlig avkastning än Big Oil, påpekar Kohl, men vill ändå inte utesluta att oljepriserna kommer att stiga nästa år på grund av ”yttre katalysatorer”.