ABB förser elracingserien Jaguar I-Pace eTrophy med nya snabbladdare

Elracingbilar vid laddning. Data om fordonen: Maximal kraft: 325kW, batteri: Litiumjon, 90kWh kapacitet, total bredd: 2,145m, högsta hastighet: 195km i timmen och längd: 3,480m. Foto: ABB

Jaguar I-Pace eTrophy har rapporterat om ett avtal med ABB om företagsgruppens funktion som officiell laddningspartner för den nya serien elektriska Jaguar I-Pace eTrophy.

ABB:s snabbladdare Terra HP kan ladda en typisk elbil med 20 mils räckvidd på endast åtta minuter, vilket är ungefär lika lång tid som det tar att tanka på en vanlig bensinmack.

Partnersamarbetet innebär att ABB kommer att tillhandahålla kundanpassade kompakta snabbladdare för alla deltagande team i denna nya, elektriska racingserie. Snabbladdaren Terra DC är speciellt framtagen för racerbilarna i Jaguar I-Pace eTrophy och kan snabbladda dem under de korta uppehållen mellan tränings-, kvalificerings- och tävlingsrace. Det kompakta utförandet innebär att laddarna också enkelt kan transporteras till seriens tio rundor, vilket håller frakten nere till ett minimum. Partnerskapet bygger på ABB:s roll som titelsponsor för ABB FIA Formula E Championship och innebär en förstärkning av företagets åtagande att bidra till e-mobilitetens framtid och expansion.

Jaguar I-Pace eTrophy är världens första helt elektriska, produktionsbaserade racingserie. Evenemanget kommer att gå av stapeln samma veckoslut och på samma stadsgator som ABB FIA Formula E Championship. I serien tävlar uteslutande upp till 20 Jaguar I-Pace eTrophy racerbilar, där de deltagande teamen får tillfälle att visa vad de kan och samtidigt tävla på världsscenen inom en motorsport med nollutsläpp.

ABB erbjuder ett helt sortiment av laddningslösningar för elbilar, elektriska bussar och hybridbussar samt elektrifieringslösningar för fartyg och järnvägar. ABB gick in på marknaden för elbilsladdare redan 2010 och har idag en snabbt växande global installationsbas på 8 000 ABB DC-laddare i 68 länder. Det inkluderar högkapacitetsladdare upp till 350 kW och är fler laddare än vad någon annan tillverkare kan visa upp.

Fortune Magazine har nyligen rankat ABB som nummer åtta på sin lista över företag som ”förändrar världen” för de nyttor företaget har bidragit med inom e-mobilitet och laddning av elbilar.