ABB öppnar i Collaborative Operations-center i Genua

Foto: Simon Matthis
Sustan Peterson-Sturm, digitaliseringsexpert på ABB. Foto: Simon Matthis
Paneldebatt. Foto: Simon Matthis
Kevin Kosisko och Susan Peterson-Sturm, ABB, baserade i Houston respektive Denver i USA. Foto: Simon Matthis

På onsdagen den 21 februari invigde ABB officiellt ett datacenter för kraftgenerering och vattenhantering i Genua i Italien inför ett stort internationellt pressuppbåd. Nordisk Energi var på plats i Genua och bevakade eventet.

Det nya centret, ABB Ability Collaborative Operation, ska göra det möjligt företag inom vattenförsörjning och kraftproduktion att förbättra drift och underhåll genom digital teknik och samarbete med dedikerade driftexperter på plats.

Digitaliseringen av industrin kommer med stormsteg, inte minst tack vare IoT, och automation- och kraftteknikjätten ABB beskriver sig själva som något av en ”dold” digital ledare, genom sin kombination av mer än hundraårig expertis inom kraft och automation.

– Jag åker runt världen och inte ett enda möte jag varit på har frågan om digitalisering inte tagits upp. Det är inte fråga om vilja att investera i digitalisering utan vad man vill investera i, vilka projekt, sa Kevin Kosisko, ABB:s chef för kraftgenerering och vatten på processautomationsdivisionen.

På eventet talades också mycket om datasäkerhet, Big Data, samt viktiga egenskaper hos medarbetare och organisationer (”tillit” och ”respekt” återkom flera talare till) bland annat. Att man vågar lita på sina medarbetare fick en spektakulär illustration när en före detta stridspilot vid italienska armén visade upp en film med formationsflygning med korsande stridsflygplan, nära att kollidera.

– De skulle aldrig våga flyga sådär om de inte litade på varandra.

ABB:s Ability-lösning för vatten- och kraftgenerering ska bland annat börja användas av Västeråsbaserade Mälarenergi, och under en paneldebatt på eventet medverkade Cecilia Johansson, Mälarenergi. Kring frågeställningen om hur man kan använda Big Data sa Cecilia Johansson:

– Vi har en stor mängd data och reagerar mest på den data vi får. Vi kan göra mycket mer med den  prediktivt, medgav hon som ser Mälarenergi som ett företag som gått från att ha varit ett infrastrukturföretag till ett infraserviceföretag, ”infra service company”.

I paneldebatten medverkade även den italienska energijätten Ansaldo, Microsoft och ett cybersäkerhetsföretag. Läs mer om eventet i nästa nummer av Nordisk Energi.