Internationellt intresse för lokal fjärrvärme

Höganäs Energis fjärrvärmecentral. Foto: Creative Commons licens, fotograf Carita Johansson

I England har gas länge varit den huvudsakliga energikällan för uppvärmning av bostäder. Förutom att naturgasen under vissa perioder under vintern inte räckt till, så bidrar gasen till koldioxidutsläpp och är en icke-förnybar energikälla. Därför letar nu representanter för staden Stoke on Trent efter bättre alternativ och besöker Höganäs för att se ett gott exempel.

Ett flertal andra städer i England och andra länder i Europa visar intresse för alternativa miljövänliga energikällor. I Norden finns ett unikt kunnande inom fjärrvärme. Redan 2005 byggde Höganäs AB och Höganäs Energi AB ihop delar av sina system för att värma fastigheter med restvärme från Höganäs AB:s metallpulverproduktion.

-Vi är glada om vi kan inspirera till en smart energiförbrukning. Vår fjärrvärmecentral på Höganäs AB:s område i Höganäs är ett lysande exempel på en väl fungerande anläggning, säger Björn Nilsson, fjärrvärmeansvarig på Höganäs Energi.

Så mycket som 80-90 procent av den fjärrvärme som levereras till kunderna i Höganäs kommer från Höganäs AB:s spillvärme som annars hade gått ut i havet eller till luften. Miljövinsten är stor också när man jämför med naturgas som användes som uppvärmningskälla förut i Höganäs, och fortfarande i England.

-Fjärrvärme är inte bara ett fantastiskt miljöprojekt utan kan dessutom vara en god affär när det kombineras med en hållbar finansiell lösning. I jämförelse med tidigare fossil uppvärmningskälla har våra kunder sparat upp emot 30 procent på sin uppvärmningskostnad, säger Benny Ulmestig, vd på Höganäs Energi.

Sébastian Danneels från Stoke on Trents stadsråd satte stort värde på besöket och uppskattar den transparens som Höganäs Energi AB, Höganäs AB, Öresundskraft och organisationen Nordic Heat visat när det gäller kunnande, teknik och affärsmöjligheter för fjärrvärme.