Kinesiskt företag bygger megastor batterifabrik i Erfurt

Detaljerna om projektet presenterades under en tysk- och kinesisk mellanstatlig överläggning i Berlin den 9 juli, sade ministern. En överenskommelse om projektet undertecknades då. Det är en av de viktigaste industriinvesteringarna under de senaste tio åren i Thüringen. Foto: Creative Commons, kredit: Antarate

Den kinesiska CATL-gruppen vill bygga sin nya fabrik för battericeller i tyska Thüringen i närheten av staden Erfurt. BMW och Daimler ska bli fabrikens kunder. Investeringarna beräknas uppgår till flera hundra miljoner euro.

Spekulationerna kring projektet har pågått i flera veckor, och nu har tyska delstaten Thüringens delstatsregering bekräftat planerna på en batterifabrik.

- Planerna inbegriper en ny fabrik byggd av Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL), sade Thüringen ekonomiminister Wolfgang Tiefensee (SPD). Syftet är att tillverka battericeller, som används vid produktion av elbilar.

- Delstaten har därmed möjlighet att "bli ett av de viktigaste europeiska produktionscentra för batteriteknologi, sade Tiefensee.

Hans regering räknar med att den nya fabriken kommer att generera 1000 nya arbetsplatser i delstaten Thüringen.