Fortum vill förlänga drifttillståndet för kärnkraftverket i Lovisa

Lovisa kraftverket producerade sammanlagt 8,33 terawattimmar (TWh) elektricitet 2016, vilket motsvarar cirka 13 procent av den totala elproduktionen i Finland. Driftfaktorn på 91,1 procent var en av de högsta bland världens tryckvattenreaktoranläggningar. Foto: Fortum

Energibolaget Fortums vd Pekka Lundmark säger till affärstidningen Kauppalehti att bolaget utreder möjligheterna att hålla kärnkraftverket i Lovisa i bruk ännu på 2030-talet.

Enligt energibolaget Fortums vd Pekka Lundmark utreder bolaget möjligheten att hålla kärnkraftverket i Lovisa i bruk också efter att reaktorernas nuvarande driftstillstånd går ut. I Kauppalehti säger Lundmark att Fortum har gott om tid att fundera på saken eftersom reaktorernas nuvarande tillstånd är i kraft till 2027 och 2030.

–  För tillfället gör vi en teknisk och ekonomisk utredning av vad en fortsatt användning skulle innebära. Reaktorerna är i gott skick och det är mycket möjligt att det finns tekniska lösningar som skulle möjliggöra en fortsättning, säger Lundmark till Kauppalehti.

Lundmark påpekar att en investering i kraftverket måste vara lönsam för bolaget och att prisutvecklingen för elektricitet är avgörande för beslutet.