Nya Zeeland stoppar oljeprospekteringen

Taranaki offshore oljefält utanför Nya Zeelands kust. Foto/kredit: The Government of New Zealand.

Statsminister Jacinda Ardern motiverar beslutet med hotet om klimatförändringar.

Inga ytterligare tillstånd för oljeprospektering utanför Nya Zeelands kuster kommer att beviljas, förklarade landets premiärminister Jacinda Ardern på den 12 april.

Ardern valdes till premiärminister i oktober och klimatförändringar och miljön var viktiga frågor i hennes valkampanj.

- Vi tar ett steg i riktning mot ett ekologiskt balanserat Nya Zeeland, genom att vi skyddar befintlig industri och kommande generationer från klimatförändringar," sade hon, enligt Reuters.

Ardern och hennes regering meddelade också att beslutet inte kommer att påverka de 22 befintliga prospekteringslicenserna och de företag som redan har fått dem. Det kan innebära att oljemarknaden i landet fortsätter 40 år till.

Det kommer också att finnas licenser för olje- och gasutvinning på land i framtiden, men i begränsad utsträckning, enligt AFPs nyhetsbyrå.

Nya Zeeland, som inte är ett centralt oljeproducerande land, har vanligtvis en årlig tilldelning av prospekteringslicenser.

Bland oljebolagen som har sökt efter prospekteringslicenser genom åren finner man några av världens största players, till exempel Shell, Chevron och Statoil, skriver Financial Times. 

Förra året beviljades emellertid endast en prospekteringslicens, mot tio år 2013.

Olje- och gasindustrin i Nya Zeeland genererar cirka 2,5 miljarder nyzeeländska dollar, motsvarande cirka 1,8 miljarder dollar per år. I detta ingår också export, enligt AFP. Oljeindustrin sysselsätter cirka 11 000 personer.

Beslutet har en stark symbolisk effekt, säger energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets Saltvedt.

- Det är ett tecken i tid. Nya Zeeland skickar en signal till världssamfundet att de når klimatmålen, tillägger hon.

Greenpeace Nya Zeelands chef Russel Norman kallar beslutet en stor vinst för miljön.