”Världens koboltkris fördjupas”

Demokratiska Republiken Kongo är nära att implementera en ny lag som skulle fördubbla beskattningen på kobolt. Landets senat röstade igenom förslaget i onsdags och härnäst väntar endast en underskrift från presidenten Joseph Kabila, till vänster i bilden, tillsammans med representanter för FN. Kabila är också för en högre beskattning av metallen som är starkt eftertraktad i omvärlden. Foto: Wikimedia, Kredit: Manusco, Sylvain Liechti

Kommer vi att uppleva snart en koboltkris, liknande 1970-talets oljekris? Energianalytikern och krönikören, Keith Kohl varnar för en annalkande koboltkris i tidskriften Energy & Capital med anledning av senaste regeringsbeslut i Demokratiska republiken Kongo, DRC.

Keith Kohl drar till minnes året 1960 då representanter från fem länder träffades i Bagdad och lyckades med att ”förändrade världen”.

- De hade ett klart mål: att samordna och förena oljepolitiken bland oljeproducerande medlemsländer för att kunna garantera rättvisa och stabila priser. Tillsammans bildade de det som idag är känt som OPEC. Organisationen grundades av Iran, Saudiarabien, Kuwait, Irak och Venezuela – fem länder, som då var bland de största oljeproducenterna. Dessa fem länder var också medvetna om sin makt, säger Keith Kohl.

- Och det tog inte lång tid, innan de använde sina naturresurser som vapen, tillägger Kohl.

OPEC, som ökade till 12 medlemsländer efter 1973, införde ett oljeembargo mot Förenta staterna, Storbritannien, Japan, Kanada och Nederländerna. Till embargot deltog också Egypten och Syrien.

- Trycket var tillräckligt starkt för att tvinga USA till förhandlingsbordet. Till slut kom man överens om nödvändiga kontrollmekanismer som utformade en slags ordning, konstaterar Keith Kohl.

Enligt Kohl händer det ibland att historien upprepar sig, men idag är det världens kobolttillgångar som kan användas som vapen.

- Men vi kan inte säga, betonar Kohl, att vi inte såg att detta var på antågande.

Keith Kohl hänvisar till det faktum att Demokratiska republiken Kongo, DRC, står för mer än hälften av världens koboltförsörjning och det är bara en fråga om tid innan landets regering gör sitt nästa drag.

- Förra månaden antog DRC: s senat en lag om höjda skatter och provisioner på metaller som koppar och kobolt. Kom ihåg att ca 98 procent av världens kobolt utvinns som en biprodukt av koppar och nickel. Detta var alltså mer än en enkel skattehöjning, förklarar Kohl i krönikan.

Dessutom innehåller lagen, enligt Kohl, en extra 50 procents super vinstskatt, som inträder om en råvaras pris stiger med mer än 25 procent över den nivå som ingår i projektets så kallade bankstudie.

- Och det här är bara början. Vi bör tänk på hur nödvändig kobolt är för dagens batterier, betonar Kohl.

Behovet av kobolt förväntas öka fyrfaldigt under de närmaste 12 åren. Det som gör Kobolt så pass åtråvärt är att den används i smartphones och batterier för elbilar. För Kongo-Kinshasa innebär detta att man tar en central plats inom kobolt-industrin då två tredjedelar av världens kobolt finns innanför landets gränser.

- Man kan föreställa sig vad som händer när DRC tar ett nästa steg och nationaliserar åter sina naturresurser, säger Kohl.

Han hänvisar till att samma sak ägde rum i oljebranschen flera gånger tidigare, bland annat när Saudiarabien konfiskerade Big Oil eller när Venezuela tog kontroll över alla tillgångar som ägdes av utländska oljebolag.

- Nu tror jag inte att Demokratiska republiken Kongo kan sätt igång något som liknar OPECs oljeembargo 1973. Det kommer dock att drabba de som behöver kobolt. Detta enbart kan starta en försörjningskris, tror Kohl och tillägger:

- Faktum är att våra koboltbestånd inte kommer att kunna inhandlas för 2 dollar mycket länge, nu när DRC skärper sitt grepp över världens koboltleveranser. Därför rekommenderar att man tar ett ordentligt titt och kontrollerar hur mycket kobolt man egentligen har på lagret.  

Keith Kohl

Krönikan har förkortats något.