Byggstart för gasledningen Baltic Connector

Fartyget Deep Blue lägger här undervattenspipeline. Foto: Wikipedia, kredit: BoH

Baltic connector är en länge väntad naturgasledning som ska binda samman naturgasnäten i Finland och Estland och som, om tidtabellen håller, står klar för användning 2020.

Baltic Connector och bolaget Elering undertecknade 4.1.2018 ett avtal om tillverkningen av havsledningen och materialleveranserna för ledningen med Corinth Pipeworks Pipe Industry SA. Avtalet omfattar materialet för den 77 kilometer långa havsledningen från Finland till Estland. Tillverkningen av havsledningen sker under 2018 vid Corinths fabrik i Grekland, och installationsarbetena startar enligt tidtabell 2019, meddelade Baltic Connector nyligen.

Som ett led i Balticconnector-projektet fick norska Rambøll en FEED-studie med avancerade pipelineanalyser för att minimera "kostnadsfria utgiftsområden". Rambøll är också ansvarig för havsbottenarbete längs rörledningen, där det finns svåra förhållanden på grund av ojämn och poröst mark och lutande pipeline i båda ändar.

- Tidtabellen håller bra, försäkrar projektdirektör Tom Främling. När avverkningen väl är klar kommer grävarbetet för ledningen att inledas i maj eller juni, berättar han för Helsingforstidningen Hufvustadsbladet

Avverkningen av skog där den nya gasledningen Baltic connector ska gå fram i Västnyland börjar i februari. På estniskt vatten pågår jobbet med att röja undan minor för gasröret.

Baltic connector löper från Ingå till estniska Paldiski. På finsk mark ansluts den nya ledningen till Gasums ledning i Sjundeå, medan ledningen på estnisk mark dras från Paldiski omkring 50 kilometer österut till orten Kiili för att där anslutas till det baltiska nätet.

På den sträcka rören går på Finska vikens botten finns fortfarande minor från andra världskriget. Samma problem stötte till exempel ledningsbolaget Nord Stream 1 på då bolaget drog sina naturgasrör från Ryssland till Tyskland. Estland har redan börjar desarmera de minor som finns på estniskt vatten.
Baltic connector är också i kontakt med Nord Stream 1 eftersom rörledningarna korsar varandra på Finska vikens botten.

När ledningen på Finska vikens botten väl är i användning kopplar den samman det finländska gasnätet som just nu får all sin gas från Ryssland med gasnätet i Baltikum och Mellaneuropa. Gasförbindelserna mellan Polen och Litauen förstärks med ungefär samma tidtabell, vilket ökar de finländska importalternativen ytterligare.

En gasledning till Estland öppnar den finländska naturgasmarknaden för konkurrens och ledningen kommer antingen att förse Baltikum med rysk gas eller Finland med gas söderifrån beroende på var gasen är billigast.

Källa: Hufvudstadsbladet