Isländskt kraftverk omvandlar CO2 till kalksten

Hellisheidi kraftverk, som nu har ett negativt koldioxidutsläpp, är det största geotermiska kraftverket i Island. Det ligger i den sydvästra delen av landet, nära Hengill vulkanen. Kraftverket ägs av Orkuveita Reykjavíkur. Foto: Wikipedia, kredit: ThinkGeoEnergy

Ett geotermiskt kraftverk på Island har nu ett negativt koldioxidutsläpp. Tyvärr är metoden fortfarande dyr och krånglig.

Island har satt igång världens första kraftverk, som har ett negativt koldioxidutsläpp. Kraftverket har visserligen varit i bruk sedan 2006, men systemet för att fånga CO2 och pumpa in den i isländsk jord, där det omvandlas till en sorts kalksten, invigdes förra veckan.

Hellisheiðis kraftverk, som ligger 25 km sydost om isländska huvudstaden Reykjavik, producerar geotermisk värme. Och nu också kalksten av CO2.

Det är meningen att kolavtrycket kan ligga under jorden flera miljoner år.

Projektet är fortfarande på ett tidigt stadium och samlar än så långe upp bara 50 ton CO2 per år, vilket motsvarar årliga mängden utsläpp hos ett amerikanskt hushåll - eller hos 10 indiska hushåll under ett år. Globalt släpps ut 40 miljarder ton CO2 varje år.

Tekniken och metoden har utvecklats av schweiziska klimatforskningsföretaget Climeworks, en konkurrent till Canadian Carbon Engineering och American Global Thermostat, som också håller på att utveckla teknik för lagring av CO2 under jorden.

Nu har Climeworks lyckats med ett projekt som har döpts till CarbFix. Företaget har omvandlat mer än 95 procent av den injicerade CO2 in i jorden i form av kalksten, som också tycks stanna där. Processen varar två år från injektionen till sten, skriver LA Times

Det är inte speciellt nytt att koldioxid kan extraheras från luften, men forskare har i åratal försökt ta hand om koldioxid. Tidigare har man försökt att lagra koldioxiden som gas under jorden i tomma olje- eller gasreservoarer, men problemet var att gasen upplöstes och hamnade slutligen igen i atmosfären. 

En annan process, som gick ut på att injicera CO2 i jorden förväntades också skapa hål som likväl släppte ut CO2-gasen förr eller senare.

CarbFix-metoden går ut på att koldioxid och vatten pumpas över en halv mil lång sträcka via separata rör. Vattnet kommer från en sjö i närheten av anläggningen. 

Efter att vattnet och koldioxiden har blandats på 500 meters djup sänds blandningen ner genom ett lager av basaltsten, där det sker en utlakning av mineraler såsom kalcium, magnesium och järn. Dessa element förenas och förvandlas till kalksten.

Forskarna tror att detta lyckas endast genom användning av basalt, som bidrar till att de olika ämnena reagerar och slutar som kalksten. Till exempel har lager av befintlig sandsten inte samma effekt. Det uppstår ingen kalksten heller ifall man lämnar bort vattnet.

Kalksten är dock en av de dyrare lösningarna på världens CO2-problem. Hittills kostar det 600 dollar för att konvertera ett ton CO2 till kalksten. Climeworks arbetar med att kunna sänka priset till 100 dollar.

Det kommer fortfarande att handla om ofantligt mycket pengar om världens CO2-utsläpp på 40 miljarder ton per år kan lagras och omvandlas till kalksten.

Dessutom kräver processen tillgång till kobolt, som normalt inte kan utvinnas på land. Å andra sidan, finns det rikligt kobolt i de nordvästra delarna av USA och många andra platser i havet.

Källa: LA-Times