Oskarshamn 3 renaste kokvattenreaktor i världen

Oskarshamns kärnkraftverk med reaktor 3, ligger i Simpevarp i Oskarshamns kommun, Småland cirka 25 km landvägen från kommunens centralort Oskarshamn. Den första reaktorn i Oskarshamn stod färdig 1972.  Foto: Oskarshamns kärnkraftverk
Oskarshamns kärnkraftverk med reaktor 3, ligger i Simpevarp i Oskarshamns kommun, Småland cirka 25 km landvägen från kommunens centralort Oskarshamn. Den första reaktorn i Oskarshamn stod färdig 1972. Foto: Oskarshamns kärnkraftverk

Jämfört med alla världens övriga kokvattenreaktorer har Oskarshamn 3 för närvarande den bästa radiologiska statusen och renheten.

Det framgår av en redovisning baserar sig på rullande treårsbasis och som har sammanställs av det internationella samarbetsorganet World Assocation of Nuclear Operators, WANO.

Kollektivdos är det begrepp som brukar användas för att ange den radiologiska statusen och renheten i en kärnteknisk anläggning. Vid en summering av rullande treårsvärden uppvisar Oskarshamn 3 (O3) vid halvårsskiftet 2017 ett av de lägsta utfallen i anläggningens drygt trettioåriga historia, skriver kärnkraftverket på sin hemsida.

Jämfört med alla övriga kärnkraftsreaktorer av samma typ har O3 också vid denna tidpunkt det bästa värdet av alla. Utfallet för O3 var 0,32 mansievert, jämfört med det genomsnittliga värdet 1,19 mansievert.

- Vi har under en längre tid haft en positiv trend beträffande den radiologiska statusen och renheten i våra anläggningar, kommenterar VD Johan Dasht.

Enligt honom styrks detta ytterligare av att motsvarande rullande treårsvärde för Oskarshamn 1 (O1) uppgick till 0,68 mansievert. Denna trotjänare, som varit i drift i fyrtiofem år, hamnar därigenom på en hedrande tolfte plats i statistiken och distanserar därmed en lång rad anläggningar av betydligt yngre årgångar.

Johan Dasht understryker hur viktigt detta är som kvitto på organisationens förmåga.

– Jag vill se det som ett bevis på att vi har förmågan att uppnå en status som internationellt föredöme inom ett givet område. Därmed borde vi kunna åstadkomma detsamma inom flera områden, betonar Dasht.

Begreppet kollektivdos används för att ha rikt- och planeringsvärden för den radiologiska miljön i kärntekniska anläggningar och definieras som produkten av antalet bestrålade personer och deras genomsnittliga stråldos. Kollektivdos mäts i enheten mansievert.

Källa: Oskarshamns kärnkraftverk