Äldre kärnreaktorers säkerhetsmarginal kan återställas

Bruce Powers f.d. vd Duncan Hawthorne utnämndes den 1 maj 2016 till vd för japanska Hitachis dotterbolag Horizon Nuclear Power. Foto: Bruce Power
Bruce Powers f.d. vd Duncan Hawthorne utnämndes den 1 maj 2016 till vd för japanska Hitachis dotterbolag Horizon Nuclear Power. Foto: Bruce Power
Luftbild av Bruce Powers kärnkraftverk i Kincardine i kanadensiska delstaten Ontario. Foto: Szmurlo
Luftbild av Bruce Powers kärnkraftverk i Kincardine i kanadensiska delstaten Ontario. Foto: Szmurlo

Ålder är inget hinder längre när det gäller att förlänga driften i ett kärnkraftverk. Denna faktor har mindre betydelse på grund av senaste tidens tekniska framsteg, som anläggningens planerare för decennier sedan inte kunde ens drömma om. Detta sade Duncan Hawthorne, Bruce Powers styrelseordförande och vd nyligen vid EDF:s och kärnkraftoperatörförbundet, WANO:s konferens i London.

Enligt Duncan Hawthorne betyder begreppet "life extension" i praktiken att uppgradera befintliga enheter genom att lägga till några år till reaktorernas produktivitet. En bättre beskrivning enligt Bruce Powers vd vore begreppet, "recovering safety margin", på svenska ”återvinna säkerhetsmarginalen”.

– Var och en av oss som arbetar inom denna industri idag står på en jättes axlar. De som däremot utformade andra generationens reaktorer gjorde det med mycket begränsad operativ erfarenhet. Mindre än 100 år av reaktorkunnande var tillgängligt för dessa kärnkraftverk. Därför talar jag aldrig om livsförlängning, utan snarare om återvinning av säkerhetsmarginalen, sade Hawthorne, som har lett kanadensiska kärnkraftsföretaget, Bruce Powers, sedan dess bildande 2001.

Han hänvisade i sitt föredrag till dessa "vår industris banbrytare " som arbetade utan datorer, animation och 3D-stressanalys.

Enligt Hawthorne var det inte helt överraskande, att de valde att tillämpa traditionella lösningar på problem som var nya för dem och som ibland interpreterades med hjälp av antaganden.

Kärnkraftbranschen har idag, sade Hawthorne, samlat mer än 12000 reaktorår av erfarenhet att ösa ur, tillsammans med möjligheter att göra massiva kvantitativa analyser.

– Sprickbildning genom korrosion var inget diskussionsämne när dessa anläggningar byggdes, men idag tvingas var och en av oss att ta itu med problemet i en eller annan form. Som en industrigren har vi lärt oss hur viktigt det är att göra bra förebyggande underhållsarbete, att ha en utförlig förvaltningsplan till förfogande, som omfattar samtliga komponenter, sade Hawthorne.

Operatörer i kärnkraftverk kan idag inspektera reaktorer parallellt med flera ultraljuddetektorer. Nu kan de, enligt Hawthorne, använda talrika komplicerade databeräkningar för att få fram ordentliga analyser om vad som verkligen utgör reaktorernas livstidsbegränsande faktorer.

Den 1 maj, utnämndes Duncan Hawthorne till vd för japanska Hitachis dotterbolag Horizon Nuclear Power.