Wärtsilä försvarar sina kraftverksleveranser till Västsahara

Kraftverket är uppbyggt kring en dieselmotor av modell Wärtsilä 46, som har tillverkats i italienska staden Trieste. BILD: WÄRTSILÄ

Finländska verkstadsbolaget Wärtsilä meddelade i början av augusti att man säljer ett 22 megawatts dieselkraftverk till Marocko med leverans från och med januari 2018. Det som inte framgår av Wärtsiläs meddelande är att leveransen går till staden Dakhla i Västsahara, ett konfliktområde som Marocko ockuperat sedan 1975.

Wärtsilä försvarar sig dock genom att hänvisa till att bolaget har också tidigare levererat kraftverk till staden, under åren 2002, 2010 och 2015. Motpart i affärsuppgörelsen är marockanska statens energibolag. – Vi bidrar till områdets basinfrastruktur och stöder lokalbefolkningens sysselsättning, förklarade kommunikationsdirektör Atte Palomäki i tidningen HBL.

Han uttalade sig med anledningen om att det har ställt en del kritiska frågor om hur Wärtsilä motiverar sina affärer i ockuperade Västsahara. Wärtsilä uppger att man under årens lopp alltid konsulterat myndigheter och experter på internationell rätt i samband med kraftverksleveranserna till Västsahara.

FN fördömer Marockos ockupation av Västsahara och i december fastslog en generaladvokat i EU-domstolen att Västsahara inte är Marockanskt territorium. Det har tolkats som att handelsavtal mellan EU och Marocko inte ska gälla det västsahariska territoriet. Wärtsilä ser inget kontroversiellt med sin verksamhet Västsahara.

Företagets motivering är att man inte är ute efter områdets naturresurser, vilket ofta varit föremål för kritiken när det gällt utländska företags verksamhet i Västsahara – fiske och fosfor är eftertraktade naturtillgångar som Marocko tjänar pengar på, på den västsahariska befolkningens bekostnad.