Amerikanska kärnkraftindustrin testar Trumps trovärdighet

Flygfoto över Vogtle- kärnkraftverket i delstaten Georgia. Byggarbetsplatsen för nya reaktorerna 3 och 4 är till vänster i bilden. Foto: Wiki, kredit Charles C Watson Jr

Kostnaderna för delstaten Georgias kraftigt försenade kärnkraftprojekt beräknas enligt Bloomberg till 25 miljarder dollar.

President Donald Trump lovade redan under sin valkampanj att återuppliva USAs döende kärnkraftindustri. Ansvariga myndigheter och delstatspolitiker för Georgias kärnkraftprojekt lät nyligen förstå att ”nu kan president Trump genom konkreta beslut och handlingar visa att han står på kärnkraftindustrins sida”.

Ansvariga energibolag har därför appellerat till US-administrationen om finansiellt stöd för projektet som går ut på att bygga två nya reaktorer för Southern Company´s kärnkraftverk i Vogtle.

Bloomberg citerar personer som deltar i samtalen mellan regeringen och de projektansvariga. Dessa anhåller om ökad eller snabbare utbetalning av 8,3 miljarder dollar i form av federala lånegarantier för Georgias kärnkraftföretag.

En representant för offentlig sektor inom i Georgiens delstatsregering besökte nyligen Washington för att upplysa om reaktorbygget, som är det första nukleära projektet på många år. När en grupp kongressmedlemmar nyligen besökte projektet, krävde kärnkraftföretaget att kongressen förlänger det pågående temporära skattebefrielsen som idag gäller för kärnkraften.

- Vi välkomnar varje åtgärd som hjälper oss att uppnå bästa möjliga kommersiella resultat, sade Southern Companys vd, Tom Fanning i en intervju den 2 augusti.

Kärnkraftsbolaget är redo att fortsätta med reaktorbygget, men federalt stöd kan bli avgörande för projektets framtid.  I början av augusti meddelade Southern att det dess del av kostnaden för att kunna slutföra reaktorerna var minst 11,5 miljarder dollar, exklusive 1,7 miljarder dollar i garanterade betalningar från Toshiba.

Med tanke på att Southerns del av projektet, som uppgår till 46 procent, beräknas den totala kostnaden för bygget av två reaktorer ligga på 25 miljarder dollar.

-  Det här handlar om nationell säkerhet, sade Fanning. - Därför har vi använt oss av möjligheten att vända oss till den federala regeringen och presidenten.

Källa: Bloomberg