Turkiet vill köpa israelisk naturgas

Ministers of energy of Israel Yuval Steinitz at left and Turkey, Berat Albayrak. Photo: Credit: Euractiv, Shai Cohen

Turkiets energiminister Berat Albayrak kommer att besöka Israel senare i år för att underteckna ett avtal om byggandet av en naturgasledning från Israel till Turkiet, meddelade det israeliska energiministeriet den 12 juli.

Ett besök av Albayrak, som är den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğans svärson och en nyckelmedlem i presidentens inre krets skulle vara ett betydande diplomatiskt drag av Ankara och en närmast  sensationell överenskommelse mellan ett muslimskt land och den judiska staten, och detta efter en långvarig konflikt.

Israels energiminister Yuval Steinitz sade att båda länderna beslutade att påskynda ansträngningarna att i slutet av detta år kunna underteckna ett mellanstatligt avtal som möjliggör byggandet av en ledning från Israel till Turkiet.

- Jag hoppas att Mr Albayrak besöker Israel redan i år, vilket kommer att hjälpa oss att påskynda och fullborda detta avtal," sade den israeliska energiministern efter att ha träffat Albayrak i samband med senaste World Petroleum Congress, som ägde rum nyligen i Istanbul.

Source: Euractiv