Equinor och SINTEF ingår ett strategiskt samarbetsavtal

Test av Hywind-konceptet på SINTEF. Foto: Peder Songedal / Equinor

Equinor och SINTEF har kommit överens om ett strategiskt samarbete inom fyra viktiga områden. Områdena är: havsvind, marina system, energisystem och modellering av dessa.

SINTEF är Equinors största partner inom forskning och teknikutveckling . Nu, för första gången, har bolagen ingått ett strategiskt samarbetsavtal. Avtalets syfte är att underlätta för företagen att utbyta och vidareutveckla idéer, radikala lösningar och samarbeta om projekt som kan ge ett bra värdeskapande och bidra till  Equinors övergång till ett brett energiföretag.   

- Equinor och SINTEF har en lång historia tillsammans, men vi måste fortsätta se framåt. Med detta avtal kan vi snabbare uppnå resultat inom områden som är viktiga för energiomställningen , säger Sophie Hildebrand, chef för forskning och teknik på  Equinor .   

Ett område av samarbete är redan väl  igång. Det handlar om havsbaserad vind, med huvudfokus på flytande vind. Equinor har redan byggt världens första flytande vindkraftspark, Hywind Scotland, och håller på att bygga Norges första flytande vindkraftspark, Hywind Tampen.

Samarbetssystem för havsbaserad vindkraft mellan Equinor och SINTEF, som sträcker sig tillbaka till det första testet av Hywind- teknik i havsområdet till SINTEF 2005 , kommer att bidra till utvecklingen av teknik som kan göra framtida utveckling billigare och ökar produktionen och förutsägbarheten. Bland annat kommer företagen att titta på förankring av turbiner, underhåll, styrsystem och nätanslutning.  

Förutom att  förbättra Hywind-konceptet kommer företagen också att titta närmare på  andra koncept för flytande vind . 

- Detta avtal handlar om mer än samarbete i Norge. Det handlar om att stärka vår globala position i områden där vi i Norge har starka naturliga och tekniska konkurrensfördelar. Norge är en energi- och sjöfartsnation, och i framtiden kan vi bli en av de största aktörerna inom hållbar energi från havet, säger Alexander Bech Gjørv, Konsernchef på  SINTEF . 

De andra tre samarbetsområdena är:  

Marina system, som inkluderar utmaningar relaterade till marina strukturer, förankring, stigningar och rörledningar, undervattenteknik , undervattensrobotik , säkerhet och miljö.  

Energisystem i samband med utveckling av förnybar energi, inklusive metoder för lagring av förnybar energi.   

Avtalet gäller för fyra år med möjlighet till förlängning med ytterligare fyra år.