Fortums invigde nytt kraftverk i Ryssland

Fortums nyinvigda kraftverk GRES i ryska Tjeljabinsk. Foto: Fortum

Fortum har invigt koncernens storsatsning på 4,5 miljarder euro i Ryssland. Det nya gaseldade kraftverket i Tjeljabinsk har tagits i bruk, ett av totalt åtta kraftverk i västra Sibirien och Ural.

I sitt tal vid invigningen sade Fortums vd och koncernchef Pekka Lundmark:

– Med driftsättning av Chelyabinsk GRES, har vårt investeringsprogram vi påtog oss under 2008 nu avslutats. Vi kommer nu att koncentrera oss på att ytterligare förbättra vår verksamhet och försörja människorna och industrin i regionerna Tjeljabinsk och Tyumen med tillförlitlig och miljömässigt hållbar el och värme.  

En fjärdedel av Fortums omsättning kommer i dag från Ryssland och vd Pekka Lundmark räknar med att bolaget når sitt vinstmål för den ryska verksamheten under 2017 eller 2018. Några stora nyinvesteringar i Ryssland är inte att vänta, konsolidering inom kraftproduktion och cirkulärekonomi är de områden Lundmark nämner för framtida satsningar. Tjeljabinsk GRES enhet 1 har varit i kommersiell drift sedan december 2015 och enhet 2 sedan mars 2016. 

Enligt programmet byggde Fortum åtta gaseldade enheter med en sammanlagd kapacitet på över 2 gigawatt i regionerna Tjeljabinsk och Tyumen. 

Fortum äger totalt åtta kraftverk i Tjeljabinsk och Tyumen. Dessa är huvudsakligen gaseldade kraftvärmeanläggningar (CHP). I slutet av andra kvartalet 2016, var elproduktionskapaciteten i Fortums anläggningar i Ryssland 4 440 megawatt och värmeproduktionskapaciteten låg på 9 920 megawatt. Detta motsvarar ungefär 34 procent av Fortums totala kapacitet av elproduktion och cirka 73 procent av koncernens värmeproduktion.