Skiljeväggarna mellan Tjernobyls reaktorer färdigbyggda

En panoramautsikt över kärnkraftverket i Tjernobyl, är juni 2013. Byggandet av NSC- skyddshöljet och bågen pågår till vänster i bilden. Foto: Ingmar Runge

Skiljeväggarna mellan reaktorenheterna 3 och 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina är på plats. Ovanför enheten 4 kommer det nya säkra skyddshöljet (NSC) att fästas. Den nya kåpan placeras enligt planerna november 2017.

Cirka 9 600 kubikmeter betong och 1 500 ton armeringsstål användes för mellanväggarnas sammansättning, sade biträdande projektledaren, Viktor Popovskyi, den 5 oktober i ett uttalande.

Projektet omfattar förstärkning och tätning av befintliga strukturer i enheterna 3 och 4. Byggandet av skiljeväggarna komplicerades på grund av strålning och höga strålningsdoser. Ändå har byggandet av gavlarna avslutats i förtid.

 

Arbetet, som har utfördes av ukrainska företaget JSC Kievmetrostroy, PJSC Ukrenergomontazh, ukrainska State Building Corporation "Ukrbud" och OOO SK Ukrstroymontazh för knappt 40 miljoner dollar inleddes i december 2014.

Den 28 oktober kommer anläggningen att överlämnas i sin helhet till konsortiet Novarka, som leds av franska byggföretaget Bouygues och Vinci. Dessa ska sedan bygga skyddshöljets kåpa.

Byggandet av kåpan startade i februari 2012. Skyddshöljet NSC kommer så småningom att bli 110 meter högt och 165 meter långt. Skyddshöljet ska hålla minst 100 år.

Anläggningens spännvidd omfattar 260 meter. Det bågformade byggnadsverket kommer att väga mer än 30 000 ton. Det har byggts i två halvor, vars sammanfogande startade redan i juli 2015.

När kåpan är klar, kommer NSC att förhindra utsläpp av strålning från den nuvarande otillräckliga inkapslingen och samtidigt skydda anläggningen från yttre påverkan såsom extrema väderleksförhållanden.

Byggandet av NSC finansieras via Tjernobylreaktorns fond, som förvaltas av Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling på uppdrag av G7 och av fondens bidragsgivare.