Regeringen skärper tonen mot elbolag

Energiminister Ibrahim Baylan. Foto: Socialdemokraterna

Regeringen har tappat tålamodet med elbolagen och de dyra tillsvidareavtalen. Nu tvingas bolagen tydligt redovisa på fakturorna vad det handlar om. Annars hotar prisreglering.

-Det finns ingen anledning att det ska vara sådana prisskillnader, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

Soffliggarna på elmarknaden får betala dyrt för sin ström. De som inte gjort ett aktivt val, eller vars elavtal gått ut, får ett tillsvidareavtal - ett så kallat anvisat avtal. Och de är i många fall betydligt dyrare än ett vanligt avtal.

Det kan för en villaägare handla om runt 5 000 kronor mer på ett år och för en lägenhetskund om en dryg tusenlapp. Drygt 13 procent av de svenska hushållen har ett anvisat avtal, enligt SCB.

Såväl den förra som den nuvarande regeringen har fört diskussioner med elbranschen för att antalet kunder med de dyra avtalen ska minska. Men det går inte tillräckligt fort och nu har regeringen tröttnat på att vänta.

-Det har uppenbarligen inte hjälpt, säger Ibrahim Baylan.

Vid torsdagens sammanträde väntas regeringen fatta ett beslut om en proposition som innebär skärpta regler för elhandelsbolag.

-Det ska bli tydligt att man är skyldig att redovisa på fakturorna att det är anvisade avtal och vad det innebär.

Om det inte bidrar att få ner antalet anvisningsavtal ska regeringen få möjlighet att prisreglera dem.

-Tanken är att sätta tryck på branschen och få den att ta tag i det. Sker det inte får regeringen gå vidare, säger Baylan.

De nya reglerna ska träda i kraft den 1 april nästa år.

(TT)