Nu har två nya elektriska bussar gjort sin första resa på väg 3A i centrala Köpenhamn. Detta är det andra försöket att ersätta dieselbussar med eldrivna fordon. Rutten gick från Valbyparken till Nordhavn Station i Köpenhamn.
Bussarna är utrustade med en strömavtagare, som automatiskt lyfts upp när bussen står still. Laddaren kan leverera cirka 300 kilowatt och med bara en laddning på omkring en minut är bussen redo för ytterligare en etapp.
De nya elbussarna i Köpenhamn hämtar dessutom extra energi till batterierna vid ändstationerna, där de kan laddas under ett tre minuters uppehåll. Det är tillräckligt för att bussen ska klara av hela vägen genom Köpenhamnstrafiken till linjens slutstation.
Bussen förbrukar i genomsnitt 1,05 kilowattimmar per kilometer och om trots allt en laddning skulle slå slint så blir det inga problem. Bussen har ett eget batteri med en kapacitet på 55 kilowattimmar. Med ett fulladdat batteri på morgonen, är det tillräckligt för att klara av dagens resor. Batteriet är av typ LTO och ska kunna användas sex år inom busstrafiken.
Tekniskt skiljer de nya bussarna från de kinesiska elbussarna som testades tidigare under en tvåårsperiod inom Köpenhamns vägnät. Bussarna hade ett stort batteri som monterades av på natten. Det gjorde bussarna dyra och batterierna tog upp plats som annars kunde ha använts för extra sittplatser.
Ändå beklagar trafikbolaget Movia inte på något sätt att ha testat dessa kinesiska bussar, enligt företagschefen Dorthe Nøhr Pedersen.
– Vi visste att vi var tvungna att testa olika tekniker och vi lärde oss en hel del i samband med projektet med de kinesiska elfordonen. Så det var inga bortkastade pengar, sade Nøhr Pedersen.
De nya bussarna har plats för 38 sittande och 42 stående passagerare. De är byggda av finska Linkker och laddstationerna tillhandahålls av det holländska företaget Heliox.
Bussprojektet är ett samarbete mellan bussbolaget Movia, energiföretaget Eon och staden Köpenhamn. Beräkningar visar att om alla nuvarande bussar ersätts av elektriska fordon, skulle stadsluften rensas från cirka 20 ton kväveoxider och 25 000 ton koldioxid per år.
Elen för bussarna kommer att levereras från Eons vindkraftparker och kan därför betecknas som koldioxid-neutral. Projektet med dessa två första testbussar och laddningsstationer har tillsammans kostat 10 miljoner danska kronor.