Det finländska kärnkraftsbolaget Fennovoima kan räkna med experthjälp vad gäller slutförvaringen av använt kärnbränsle. Kärnavfallsbolaget Posiva erbjuder visserligen hjälp, men erbjudandet gäller ännu inte avfall från den planerade reaktorn i Pyhäjoki.
Därmed utesluts möjligheten för Fennovoima att slutplacera sitt avfall från den kommande reaktorn i Pyhäjoki i den slutförvaringsgrotta som byggs i Olkiluoto. Där kommer endast kärnavfall från Fortums Lovisaverk och Olkiluoto att bevaras. Det är ett krav som Posiva hela tiden har fört fram.
Fennovoimas alternativ är nu att bygga en egen slutförvaring, med hjälp av Posiva. Därmed startar företaget en utredning om var det radioaktiva avfallet kan placeras. Det gemensamma pressmedelandet nämner orterna Euraåminne och Pyhäjoki.
Det är Posivas nygrundade dotterbolag Posiva Solutions som har ingått avtal med Fennovoima. Det gäller närmast expert- och planeringshjälp.
Avtalet mellan Fennovoima och Posiva Solutions innehåller också tillägget att avtalet gäller i tio år och att man efter det skilt kan avtala om hur följande skede kan förverkligas.
Fennovoimas slutförvaringsprojekt sträcker sig över flera decennier. Valet av ort för slutförvaring blir aktuellt på 2040-talet - och slutförvaringen inleds tidigast på 2090-talet.
Det är alltså fortfarande inte klart om Fennovoima får bygglov för kraftverket i Pyhäjoki. Fennovoima har inom utsatt tid lämnat in en plan om hur slutförvaringen ska skötas. Finlands Näringslivsministerium tar senare ställning till fortsatt behandling av ansökan om att få uppföra kärnkraftverket.
Onkalo är en finsk anläggning för slutförvaring för radioaktivt avfall. Anläggningen är under uppbyggnad i etapper och den definitiva förslutningen beräknas äga rum omkring år 2100. Därefter är det av största vikt att förslutningen håller, och förblir orörd i 100 000 år. Enligt lag ska allt kärnbränsle som har använts i Finland slutförvaras i Finland. Onkalo betyder "fördjupning i berget" på finska.
Efter det att den finska kärnenergilagen antagits 1994 om att allt kärnavfall som produceras i Finland måste tas om hand i Finland, utvaldes Olkiluoto år 2000 att bli platsen för deponering av allt i Finland använt kärnbränsle. Det var från början något oklart om detta gäller också för nya kärnkraftverk.