Partierna öppnar i energiöverenskommelsen för att man ska ta större hänsyn till effektbehovet. Det är en linje som Svebio länge drivit. Svebio har även lämnat konkreta förslag på hur elcertifikatsystemet kan förändras i denna riktning.
– Det är mycket angeläget att det finns styrbar elproduktion som biokraft och vattenkraft i ett 100 procent förnybart elsystem. Regelverket behöver ändras så snart det är möjligt, för att garantera tillgång på effekt när kärnkraftverk avvecklas. Det finns stora möjligheter att bygga ut biokraften både i fjärrvärmen och i industrin, säger Gustav Melin, vd i Svebio.
Svebios samlade bedömning av energiöverenskommelsen är ett den bäddar för fortsatt elöverskott och mycket låga elpriser under lång tid. Det menar Svebio drabbar alla elproducenter, och särskild de företag som tidigt investerade i vindkraft, liksom biokraftproducenter som inte längre får elcertifikat. Svebiop anser att de här företagen producerar miljövänlig el, men kommer att ha betydande ekonomiska problem under många år.
– De låga elpriserna snedvrider också konkurrensen på värmemarknaden och drivmedelsmarknaden. Prisnivån ligger långt under kostnadsnivån för nyproduktion av el, oberoende av teknik, säger Gustav Melin.