En bra uppgörelse som är "oerhört viktig" för jobben, anser IF Metalls ordförande Anders Ferbe som tycker man ska hålla dörren öppen för nya kärnkraftverk.
En viktig förutsättning för fortsatt drift av kärnkraften, säger kraftbolagen.
-För första gången har vi en blocköverskridande överenskommelse i energipolitiken, säger Anders Ferbe.
Det viktiga är att den skapar långsiktiga förutsättningar för svensk industri, nu är partipolitiken lagd åt sidan, enligt Ferbe.
Överenskommelsen öppnar för nya kärnkraftsverk. Och det är bra att uppgörelsen håller öppet för framtida tekniska lösningar. Ferbe har inga problem med nya kärnkraftverk om så skulle behövas för att klara energibehovet.
-Jag tycker inte att man ska slänga ut möjligheten till en diskussion om fjärde generationens kärnkraftsteknik, säger han.
-Först och främst tycker jag att det är väldigt bra att man har en bred överenskommelse som ger en tydlig färdriktning framåt. Det känns bra att så många partier står bakom det här och tar ansvar, och att man har tagit tag i de mest akuta frågeställningarna, säger Jonas Abrahamsson, koncernchef på Eon.
Han välkomnar överenskommelsen om att ta bort beskattningen på kärnkraft, och ser det som en förutsättning för att kunna driva kärnkraften vidare och att det skapar en möjlighet att ställa om på ett kontrollerat sätt.
Men han anser att vissa frågor fortfarande saknar svar.
-Det är bra med ett tydligt mål för fortsatt omställning till förnybart. Men jag tycker att man borde vara beredd på att titta på hur man säkerställer att det finns incitament att investera i såväl förnybar energiproduktion som planerbar basproduktion. De frågorna är olösta, säger Jonas Abrahamsson.
Energikoncernen Fortum är också positiv till energiuppgörelsen, särskilt utfasningen av effektskatten.
"Vi ser nu en realistisk möjlighet att fullfölja nödvändiga investeringar för att möta kravet på oberoende härdkylning till år 2020", skriver Fortum i ett pressmeddelande.
Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma är också positiv.
-Det är mycket bra att ha en överenskommelse. Det är viktigt att vi har fått en tydlighet kring fastighetsskatten och effektskatten och det är bra med tydliga mål för framtiden, säger han.
Uppgörelsen innebär att dörren står öppen för svensk kärnkraft även i framtiden, men villkoren för kärnkraftsföretagen kommer att förändras, enligt Brandsma Vindkraftsindustrin saknar dock en hel del.
-Det är bra med långsiktigheten med målet hundra procent förnybart till 2040, men man har missat lönsamhetsproblemen hos vindkraften, säger Charlotte Unger Larson, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi.
Sedan tidigare har ambitionen varit att utveckla den svenska vindkraftsproduktionen till 30 TWh till 2020. I den nya uppgörelsen utökas det med 18 TWh. Men Svensk Vindenergi hade gärna sett mer.
-Vi har sagt att man skulle kunna få det till minst 60 TWh totalt, nu blir det totalt 40 TWh. Man har inte använt sig av den potential som man skulle kunna göra inom det förnybara, säger Charlotte Unger Larson.
Svensk Vindenergi anser också att dagens elcertifikatsystem inte fungerar.
-Energikommissionen sade att vi måste göra något åt dagens system och skyndsamt ta bort överskottet av elcertifikat för att återfå investerarnas förtroende, säger Charlotte Unger Larson.
(TT)