”Kärnkraften enda realistiska baskraften”

Skiss över Pyhäjoki-projektet. Bild: Fennovoima
Skiss över Pyhäjoki-projektet. Bild: Fennovoima

Borgå Energi Ab i Finland meddelade nyligen att bolaget deltar i kärnkraftverksprojekten i Pyhäjoki och Olkiluoto av både ekologiska och ekonomiska orsaker. Kärnkraftens utsläpp är koldioxidfria och som delägare i produktionsanläggningarna kan Borgå Energi skaffa el till ett pris, som är betydligt lägre än det förväntade priset på elmarknaden, vilket möjliggör förmånligare konsumentpriser.

Borgå Energis kapitalinvestering i Fennovoimas Pyhäjoki-projekt fördelar sig på tio år och äventyrar varken bolagets soliditet eller dividendbetalningsförmåga. Investeringen främjar både Borgå Energis och Finlands konkurrenskraft. Projektet realiseras utan stödfinansiering och skattemedel.

Fennovoimabeslutet stöder förverkligandet av Borgå Energis strategi, i vilken ingår en strävan att på sikt fördubbla självförsörjningsgraden i bolagets elanskaffning från dagens knappa 40 procent.

I anskaffningsportföljen finns i dag el från såväl egna produktionsanläggningar (biokraftverken i Tolkis, naturgaskraftverket i Harabacka och vattenkraftverket i Strömsberg) som anläggningar, i vilka bolaget äger andelar (vattenkraftverk, biobränslekraftverk, vindkraftverk och kärnkraftverk).

– Ett minskat beroende av det ständigt fluktuerande marknadspriset hjälper bolaget att fortsättningsvis hålla sina egna elförsäljningspriser bland de förmånligaste i Finland, vilket också är en del av Borgå Energis strategi, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Självförsörjningsgraden kan inte kännbart höjas utan kärnkraft anser Borgå Energi. Bolaget har de senaste åren skaffat produktionsandelar i vattenkraftverk i Norge, men i dagens läge är det inte möjligt att kännbart öka vattenkraftens andel i elanskaffningen.

Det samma gäller vindkraften. Borgå Energi har enligt bolaget skaffat mera vindkraft alltid när det varit möjligt, men även om dess andel i elanskaffningen ökat hela 140 procent de senaste två åren är och förblir dess betydelse ändå marginell, nu dryga två procent.

Bolaget hänvisar till att vindkraften behöver ersättande reservkraft, då det inte blåser tillräckligt. Vindkraften är ett bra tillägg, men behovet av kännbart mera baskraft fylls varken med vind- eller vattenkraft. Kärnkraften är det enda realistiska alternativet och också den förmånligaste elkällan.

 Kärnkraften har funnits med i Borgå Energis anskaffningsportfölj ända sedan 1994. Bolaget får i dag sex procent av sin el från Industrins Krafts två kärnkraftverk i Olkiluoto.  Fennovoima ger ett tillägg på cirka 15 procent.

Enligt nu tillgängliga uppgifter kommer utsläppen från den produktion, med vilken Borgå Energis elbehov fylls, att om tio år vara koldioxidfria till över 90 procent. Bolaget understryker i ett pressmeddelande att utan de pågående och planerade kärnkraftsprojekten ”kan utsläppsreduktionsmålet inte att uppnås för vare sig Borgå Energis eller hela Finlands del”.