Powercell och Cortus Energy i samarbete

Foto: Powercell

Powercell Sweden har tecknat en avsiktsförklaring om samarbete med Cortus Energy för att tillsammans utveckla och marknadsföra el från biomassa.

Tillsammans ska bolagen erbjuda kunder en klimatsmart lösning med Cortus Energys förgasning av biomassa till en vätgas som sedan används i bränsleceller från Powercell för att producera miljövänlig el.

Powercell ser även synergier med automotive stackar och att industriella tillämpningar av bränsleceller kommer att öka produktionstakten av stackar och förmågan att nå kritiska

– Cortus Energys teknik möjliggör ren gas från biomassa i större skala vilket möjliggör användning av våra bränsleceller på nya marknader. Vi ser verkligen fram emot ett nära samarbete med Cortus Energy för att tillsammans ta fram en klimatsmart lösning som passar kundernas behov av lösningar för att producera miljövänlig el baserat på biomassa, säger Andreas Bodén, Marknads- & försäljningschef på Powercell.

Cortus Energy får genom samarbetet med Powercell ett alternativ till de gasmotorer man använder vid installationer för elförsörjning och dessutom goda möjligheter att erbjuda sina kunder en kostnadseffektiv lösning med bränsleceller som en viktig komponent.

– Elproduktion med bränsleceller ger oss möjlighet till högre elutbyten med lägre emissioner än vad som är möjligt med gasmotorer idag. Stor ömsesidig nytta och synergier helt enkelt, säger Rolf Ljunggren, vd på Cortus Energy.

Avsiktsförklaringen om samarbete innebär att bolagen gradvis skall verifiera tekniken, från tester i Köping till industriell skala för till exempel Japan. Med en uppskalning av teknikerna skapas förutsättningar för nya gemensamma kundprojekt där Cortus Energy och Powercells tekniker integreras.