Enligt nyhetsbyrån FNB har finländska Fennovoimas kärnkraftsprojekt satt redan fart på den nordösterbottniska kommunen Pyhäjokis centrum. Den föreslagna platsen för anläggningen ligger på halvön Hanhikivi, därav namnet, ”Hanhikivi kärnkraftverk”. Under tiden väntar Fennovoima på bygglov.
Trots att det finns en hel del oklarheter kring kärnkraftverket, har kommunens centrum upplevt en liten boom. Samtliga affärslokaler är uthyrda och restaurangerna har gott om gäster. Kommunens utvecklingsombud Jyri Laakso, som hänvisar till flera nya byggprojekt tror att folkmängden kommer att växa påtagligt under de närmaste åren.
Enligt Laakso övernattar klart fler människor tillfälligt i Pyhäjoki nu. Många bor i grannkommunerna Kalajoki eller Oulainen och pendlar till Pyhäjoki. En del av Fennovoimas egna anställda kommer dagligen körande 100 kilometer från Uleåborg.
Finlands Riksdag har fattat ett principbeslut om att Fennovoima får bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Fennovoima har utsett det ryska Rosatoms dotterbolag RAOS Project till leverantör av kraftverket.
RAOS Project har i sin tur utsett ryska Titan-2 till huvudentreprenör. Såväl Fennovoima som Titan-2 använder finska byggföretag som underleverantörer.
För tillfället pågår planering av kraftverket och förberedelser på byggplatsen. De första servicebyggnaderna ska stå klara i sommar.
Det egentliga bygglovet väntas komma i början av 2018. Därefter kör bygg- och monteringsarbetet i gång.
Enligt Fennovoimas plan ska kärnkraftverket börjar producera el från början av 2024.
Platsen för slutförvaringen av kärnavfall är ännu oklar. Man ska försöka lösa frågan före utgången av juni.
Pyhäjoki förbereder sig för framtiden. På de tomter som olika byggfirmor reserverat finns plats för cirka 350 nya bostäder. Några tiotal har redan börjat byggas. I Ollinmäki industriområde, nära det tilltänkta kraftverket, planeras tillfällig inkvartering för 700–800 personer.
Mycket är dock ännu osäkert. Många stora frågor, bland annat var kärnsoporna ska förvaras, återstår att lösa. Fennovoima vill att Posiva, som specialiserar sig på kärnavfallshantering, ska ta hand om problemet. Posiva ägs av Industrins Kraft och Fortum.
Om samarbetet med Posiva inte lyckas måste Fennovoima göra upp en plan för ett eget slutförvar. Koncernen har ännu inte heller valt reaktorleverantör och en del av de små aktieägarna har försökt göra sig av med sina aktier.
Slutförvaringen börjar tidigast på 2090-talet. Fram till det lagras kärnsoporna på en tillfällig förvaringsplats.