Beslut om flera stängningar har redan tagits. Och om inte kärnkraftsskatten slopas kommer Vattenfall stänga samtliga sina kärnkraftverk. Det är slutsatsen av vd Magnus Halls besked i samband med bokslutet.
Nyligen flaggade Vattenfalls chef för kärnkraftverken Torbjörn Wahlborg för att ytterligare reaktorer kan komma att stängas.
Nu är Vattenfalls vd Magnus Hall ännu tydligare, hela kärnkraftsskatten på sju öre per kwh ska bort. För att Vattenfall ska kunna driva vidare sina svenska kärnkraftsreaktorer måste kostsamma investeringar göras för att leva upp till säkerhetskraven. Men med de låga elpriserna tillsammans med den höjda kärnkraftskatten finns inga ekonomiska förutsättningar för att driva reaktorerna vidare, de som är tänkta att leva vidare fram till runt 2040.
-Vi kommer inte att kunna ta ställning till en sådan investering om inte skatten är borta, säger Hall.
Det han säger är alltså att då kommer inte Vattenfall kunna driva vidare något av de kärnkraftverk som bolaget har, efter de beslut som redan tagits om att stänga Ringhals 1 och 2.
TT: Vissa skulle kanske se det här som utpressning?
-Det här är fakta på bordet, så här ser det ut. Vi kan inte ta beslut som inte är ekonomiskt försvarbara.
Regeringen håller en dörr öppen för att sänka kärnkraftsskatten och därmed backa från en nylig höjning, eller att till och med ta bort den helt.
-Det här är en fråga som finns på energikommissionens bord, säger näringsminister Mikael Damberg (S).
För någon hjälp från höjda elpriser räknar inte Magnus Hall med. Elpriserna har fortsatt att falla.
-Vi ser inga lättnader den närmaste framtiden.
Olje- och kolkraftverk stängs löpande runt om i Europa.
-Vi förväntar oss att det fortsätter, säger Hall och räknar med att det borde påverka elpriset något uppåt på lite sikt.
Hall målar upp en bild av att det är fullt möjligt att på lite sikt bygga ut det svenska energisystemet med 100 procent förnybart. Sverige har tillgångarna, i form av vatten, land och skog. Men det kommer också behövas en rejäl utbyggnad av ledningarna så att man effektivare kan transportera elen mellan landsändarna och mellan länder.
Men det kommer att dröja runt 25-30 år och fram tills dess behövs kärnkraften för att överbrygga omställningen, enligt Magnus Hall.
(TT)