Tyskland: Vi pratar med USA om Nord Stream 2

Ett tidigare möte mellan Angela Merkel och Joe Biden. Dessa två politiker är gamla bekanta och de kommer att träffas igen, för första gången sedan Biden blev USA:s president. Foto: Creative Commons license Carnegie Europe

USA varnar för att Ryssland skulle kunna använda gasledningar för att utpressa Europa. Arbetet i danska vatten slutar i april.

USA har inlett en ny politisk kurs med Joe Biden i Vita huset. Men vid ett tillfälle håller Joe Biden med sin föregångare: Nord Stream 2 är en dålig idé. 

Det finns en konversation mellan den amerikanska regeringen och tyskarna om Nord Stream 2-gasledningen, som kommer att transportera rysk gas till Europa.

Det säger en talesman för regeringen i Berlin på fredagen utan att ge ytterligare detaljer.

USA motsätter sig gasledningen eftersom den kan användas av Ryssland som ett tryck på Tyskland och Europa.

Den sista delen av gasledningen läggs i danska vatten. Arbetet förväntas vara klart i april.

Tyskland och Ryssland har konsekvent hävdat att det bara är ett kommersiellt projekt och inte ett politiskt projekt.

USA: s nya president, Joe Biden, har kallat det "en dålig affär för Europa".

Den amerikanska kongressen har tidigare infört sanktioner mot företag som deltar i arbetet med att slutföra projektet, som har det ryska gasföretaget Gazprom som den dominerande ägaren.

Detta väckte stor ilska hos den tyska regeringen, som håller på att avveckla tyska kärnkraftverk. Nord Stream 2 blir den andra gasledningen som förser Tyskland och flera europeiska länder med rysk gas.

År 2019 orsakade de amerikanska sanktionerna stopp för arbetet i danska vatten. Men det återupptogs tidigare denna månad. Och det kommer att vara klart i april enligt Gazprom, skriver DPA.