Nu kommer de eldrivna brandbilarna

Foto: Volvo Penta

Tre brandbilar med elektriska drivlinor från Volvo Penta är på väg till Berlins, Amsterdams och Dubais brandkårer för att testas av verkliga kunder.

Volvo Penta har utvecklat en elektrisk drivlina brandbilstillverkaren Rosenbauers brandbil, "Revolutionary Technology" (RT). Lastbilen lanserades officiellt vid ett evenemang igår kväll (onsdag 23 september) i Österrike. RT: erna skickas nu till brandkårerna i Berlin, Amsterdam och Dubai för att påbörja verkliga kundtester.

-    Vi är oerhört stolta över att samarbeta med vår långvariga kund Rosenbauer och hjälpa till att skapa det mest revolutionerande och progressiva fordonet inom brandtjänstbranschen. Våra två team arbetade nära tillsammans under utvecklingsprocessen och resultatet är en branschledande lastbil som kommer att hjälpa brandkårer runt om i världen att förbättra säkerhet och funktionalitet samt minska utsläpp och bränslekostnader, säger Paul Jansson, projektledare på Volvo Penta.

Volvo Penta-drivna RT har två elmotorer som har potential att ge en total effekt på upp till 360 kW (490 hk) och upp till 50 000 Nm för alla hjul. Lastbilens energilagringssystem möjliggör en eldriven resa med gott om kraft kvar för drift på räddningsplatsen, enligt Volvo Penta. Dessutom finns en reservdieselmotor ombord.