Kraftverksdelar från Öresundsverket säljs av Uniper

Öresundsverket är sålt och inom kort inleds planeringen för hur kraftverket ska monteras ned och flyttas. Bild: Uniper

Uniper har signerat ett avtal med en köpare om att leverera utrustning och kraftverksdelar från Öresundsverket i Malmö. Inom kort påbörjas planeringen för hur kraftverket ska monteras ned.

Öresundsverket har inte varit i kontinuerlig drift sedan i mars 2016. De senaste årens låga elpris har gjort anläggningen olönsam och omöjlig att driva på marknadsmässiga villkor. Samtidigt har behovet av planeringsbar elproduktion ökat i södra Sverige sedan ytterligare fyra reaktorer stängts i närtid, och gjort avsaknaden av kärnkraftverket i Barsebäck än mer påtaglig.

Uniper har till Elberedskapsmyndigheten föreslagit en lösning där Öresundsverket skulle kunna hållas i beredskap för att kunna stötta elsystemet i samband med akut uppkomna behov. Till exempel under vintertid då kalla temperaturer kan öka elförbrukningen, eller under sommaren då kärnkraften genomför sina årliga revisioner.

Förslaget har inte resulterat i någon lösning, och redan 2018 beviljades Uniper tillstånd av Elberedskapsmyndigheten om en permanent stängning av Öresundsverket. Efter beskedet påbörjades en försäljningsprocess av kraftverkets utrustning och komponenter.

Nu har avtal signerats med köparen PACO, vilket innebär att Öresundsverket kommer att lokaliseras utanför Europa. PACO har anlitat Pol-Inowex som inom kort påbörjar planeringen av demontering och förflyttning av kraftverket.

Öresundsverket (ÖVT) var ett högeffektivt och modernt kraftvärmeverk med naturgas som primärt bränsle. Produktionskapaciteten var 450 MW el vid ren kondensdrift. När Öresundsverket togs i drift i december 2009, trängde anläggningen undan kolkraft i Nordeuropa och minskade därmed utsläppen av koldioxid med cirka tre miljon ton totalt under åren 2010 - 2016.

Även om kraftvärmeverket har stängts för gott, kommer det att finnas kvar två gasturbiner på anläggningsområdet. Gasturbinerna ingår i störningsreserven som upphandlas av Svenska kraftnät, och vars primära roll är att hantera olika former av störningar som plötsligt kan uppstå i elsystemet.