Storskalig havsbaserad vindkraft planeras i Skagerrak

Så kan det se ut om några år vid Skagerrak. Foto: Symbolbild, Creative Commons Lic, kredit: PTNorbert
Så kan det se ut om några år vid Skagerrak. Foto: Symbolbild, Creative Commons Lic, kredit: PTNorbert

Projekt Vidar är en planerad havsbaserad energipark i Skagerrak, cirka 25 kilometer väster om Väderöarna, inom svensk ekonomisk zon. Bakom projektet står energibolagen Vattenfall och Zephyr, som tillsammans driver det gemensamma bolaget KonTiki Vind AB. Syftet är att bidra med stora mängder fossilfri energi till Västsverige, vars elbehov väntas öka kraftigt de kommande årtiondena.

– Behovet av el i Västra Götaland bedöms nästan fördubblas till år 2030 och tredubblas till år 2045, konstateras i projektets dokumentation – och den planerade produktionen i energiparken motsvarar cirka 14 procent av länets totala elförbrukning år 2045.

Den totala ytan för projektområdet är 201 kvadratkilometer. Här planeras upp till 91 vindkraftverk med en totalhöjd på maximalt 370 meter. Den installerade effekten beräknas uppgå till cirka tvåtusen megawatt och den årliga elproduktionen till omkring sjutusenåttahundra gigawattimmar.

Flytande fundament och möjlig vätgasproduktion

Då Skagerraks djup i det aktuella området varierar mellan etthundra och trehundratrettio meter kommer samtliga vindkraftverk att placeras på flytande fundament. Det innebär inte bara en teknisk anpassning till djupförhållandena utan också att påverkan på havsbotten, marina däggdjur och bottenfauna bedöms kunna minskas.

Avståndet till fastlandet är cirka trettiofem kilometer, vilket också innebär att visuell påverkan från kusten blir begränsad jämfört med mer kustnära projekt.

Vindkraftspark till havs ska möta Västsveriges elbehov

Förutom elproduktion planeras även för möjlig vätgasproduktion. El från vindkraftverken kan användas för att framställa upp till tvåhundrafemtusen ton vätgas årligen, antingen genom decentraliserad elektrolys vid varje vindkraftverk eller genom centraliserad produktion vid särskilda plattformar. Detta skulle i så fall utgöra ett viktigt tillskott till Sveriges framtida energisystem, särskilt inom industrisektorn.

Oavsett om elen används direkt eller omvandlas till vätgas innebär energiparken ett betydande bidrag till såväl regional som nationell försörjning av fossilfri energi.

Tillståndsprocess och pågående arbeten

I juni 2024 lämnades ansökan om tillstånd för att bygga och driva energiparken in till den svenska regeringen. Ansökan omfattar både tillstånd enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon och tillstånd för att anlägga intern infrastruktur – såsom kabelnät – i enlighet med lagen om kontinentalsockeln.

Samtidigt skickades en separat ansökan om Natura 2000-tillstånd in till Länsstyrelsen i Västra Götaland. Detta eftersom projektområdet angränsar till det marina Natura 2000-området Bratten, vilket ställer särskilda krav på miljöbedömning och hänsyn till skyddade arter och livsmiljöer.

Utöver myndighetskontakter pågår också tekniska undersökningar på plats, däribland havsbottenstudier och kartläggningar inför den mer detaljerade projekteringen. En viktig del i arbetet är att identifiera möjliga korridorer för att föra el eller vätgas från anläggningen till fastlandet.

Huvudsakliga milstolpar hittills

Planeringen av energiparken inleddes med lokalisering och förstudier under åren 2020 och 2021. Ett så kallat avgränsningssamråd genomfördes för att identifiera projektets omfattning och potentiella miljöeffekter – inklusive interna kabel- och rörnät samt produktionsplattformar.

Under andra halvan av 2023 genomfördes havsbottenundersökningar, och därefter har det formella tillståndsarbetet tagit vid. Projektdokumentationen visar att det långsiktiga målet är att ta energiparken i drift under mitten av 2030-talet.

Projekt Vidar är ett av flera havsbaserade vindkraftsinitiativ som nu drivs fram i Sverige, i takt med att landets elbehov ökar och industrin ställer om till elektrifiering och fossilfri produktion.

Källor: Vattenfall/Zephyr (KonTiki Vind AB)