Lockouts sänker oljepriserna

Beskymrade miner i Opecs styrelse. Foto: OPEC

Oljepriserna föll kraftigt på måndag morgon den 2 november och har fortsatt mot den lägsta nivån sedan maj.

Avstängningar på grund av koronautbrottet förväntas dämpa efterfrågan på olja inom en snar framtid, och detta lämnar tydliga spår på priser.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 36,74 dollar på måndag morgon den 2 november mot 37,64 på fredag ​​eftermiddag veckan innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 34,45 dollar den 2 november mot 35,39 dollar på fredag ​​kväll den 30 oktober.

Bara under den gångna helgen har England, Österrike och Grekland gått med i listan över länder som inför partiella avstängningar som kommer att gälla under hela november.

På söndag meddelade Italiens hälsovårdsminister Roberto Speranza att det också finns nya begränsningar för italienare som den italienska regeringen kommer att ha klart inom 48 timmar.

Även i Frankrike och Tyskland har myndigheterna beslutat att samhället delvis ska stängas under hela november.

- Avstängningarna som tillkännagavs i Storbritannien och Italien förvärrar bara den eskalerande situationen i Europa. Många handlare tittar nu på USA och landets växande antal infektioner och överväger om Europa är ett uttryck för det som kommer att hända i USA under de närmaste veckorna, säger CMC:s marknadsstrateg Michael McCarthy till Reuters.