Ny produktionsteknik av bränsleceller ska göra batterier effektivare

Thomas Lydhig, teknisk projektledare på Semcon Foto: Semcon

Nu fördjupar Semcon samarbetet med bränslecellstillverkaren PowerCell. Dels genom ett nytt ramavtal och dels genom utveckling av en ny robotcell med visionteknik som ska effektivisera produktionen av bränsleceller för framtidens fordon.

Med hjälp av vätgas producerar bränslecellerna el och värme med bara vatten som utsläpp. Semcon har fått i uppdrag att ta fram och driftsätta en helt ny robotcell för att testa ny produktionsteknik av bränslecellerna med målet att göra dem mer effektiva. 

− Den här nya robotcellen kommer att helt automatisera en del av produktionsflödet, som kräver hög precision. Genom att använda avancerad visionteknik säkerställer vi både att monteringen görs med den exakthet som krävs och kvalitetssäkrar bränslecellen efter monteringsprocessen, säger Thomas Lydhig, teknisk projektledare på Semcon. 

Semcon ingår i ett helhetsprojekt som omfattar hela produktionsprocessen för massproduktion av bränsleceller och som tagit fram testkonceptet för den nya robotcellen. I projektet bidrar Semcon bland annat med spetskompetens inom produktionsutveckling, robotprogrammering, maskinkonstruktion och visionteknik. Robotcellen kommer även att ha full spårbarhet med QR-koder och ska tas i drift i december.

Genom det nya ramavtalet så stärks det långsiktiga och etablerade partnerskapet ytterligare. Avtalet omfattar bland annat produktionsutveckling, produktutveckling, produktinformation och digitaliseringstjänster.