Nyligen togs Gasums nya bunkringsstation för flytande gas i bruk

Pressbild: Gasum/Cision

I mitten av juni togs Gasums nya bunkringsstation för flytande gas i bruk. Stationen ligger i Nynäshamn i Stockholms Hamnars område. Den nya stationen erbjuder nya bunkringslösningar vilket betyder att fartyg kan bunkra miljövänligt bränsle snabbare än någonsin.

Efter ett års arbete är den nya bunkringsstationen äntligen färdig och kan erbjuda sina tjänster till befintliga och nya kunder. På stationen kan två lastbilar samtidigt bunkra snabbt och specialbyggda lastbilar bunkrar medan lastning eller lossning sker. Den nya bunkringsstationen används av Destination Gotlands två gasfartyg.

– Att bunkra bränsle från den nya stationen är ett stort steg framåt för vår verksamhet. Vi tankar snabbare och mer effektivt och kan göra det under våra normala drifttimmar. Det ger i sin tur en bättre serviceupplevelse för våra kunder, säger Christer Bruzelius, vd på Destination Gotland.

– På stationen tar bunkringen endast 45 minuter tack vare de ändamålsenliga höghastighetspumparna. Passagerare och gods lastas och lossas samtidigt. Hög precision och snabba leveranser från vår sida är ett krav för att fartygen ska kunna hålla sin ordinarie tidtabell, säger Jonas Åkermark, försäljningschef på Gasum.

Stationen ligger i Stockholms Hamnars hamnområde, väldigt nära Gasums befintliga LNG-terminal. Gasums LNG-lastbilar transporterar bränslet effektivt med bara fem kilometer från terminalen till stationen.

– Stockholms Hamnar har höga miljöambitioner och en viktig del är att stödja våra kunder i deras arbete för en hållbar och effektiv sjöfart. Fartyg som drivs av flytande naturgas (LNG) med inblandning av biogas, visar vägen för hur vi tillsammans kan minska miljöpåverkan och uppmuntra branschen att ställa om till mer hållbara drivmedel, säger Fredrik Lindstål (C), styrelseordförande i Stockholms Hamn.

Från stationen levererar Gasum både flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG) eller en blandning av dessa. LBG är en förnybar energikälla. Ett fartyg som blandar LBG i bränslet minskar sitt koldioxidutsläpp eftersom biogasen orsakar noll utsläpp